english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Velvyslanectví hostilo oslavu Mezinárodního dne Romů

V pátek 10. května hostila velvyslankyně Marie Chatardová společně s velvyslancem Slovenské republiky Róbertem Ondrejcsákem a charitativní organizací Compass druhý ročníky oslav Mezinárodního dne Romů v prostorách Velvyslanectví České republiky v Londýně.

Oba velvyslanci a ředitel organizace Compass Petr Torák přivítali hosty a zahájili akci romskou hymnou Gelem Gelem v podání hudebníka Michala Bendiga, který poté doprovázel hudebním podkresem celé odpoledne. Následovalo představení romské dívčí taneční skupiny „Romani Culural and Arts Company“ z New Portu, která v počtu 18 děvčat předvedla působivé synchronizované skupinové tance, které obzvláště vynikly ve venkovním prostoru, jehož využití umožnilo posunutí oslav z obvyklého 8. dubna na květnový termín.

Návštěvníci akce mohli prohlédnout také umění romských umělců a inspirativní příběhy úspěšných Romů zavěšené v prostorách Velvyslanectví a shlédnout dokumentární film „More Miko“ o inspirativním příběhu romského řidiče kamionu a spolu-zakladatele humanitární iniciativy „Češi pomáhají“ Jaroslava Mika. Hlavní protagonista filmu osobně přivítal diváky a po skončení promítání odpovídal na jejich otázky.

Galerie


International Roma Day 2024