português  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Volby do Senátu Parlamentu ČR - září 2024

Ve dnech 20. a 21. září 2024 se uskuteční volby do třetiny Senátu Parlamentu České republiky. Volební zákon při těchto volbách nepřipouští hlasování v zahraničí.

Volič zapsaný ve zvláštním seznamu voličů vedeném Velvyslanectvím České republiky v Brasília se však může voleb zúčastnit v místě svého trvalého bydliště v České republice, a to následujícími dvěma způsoby:

1. Když požádá Velvyslanectví ČR v Brasília o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů do 21. srpna 2024. Potvrzení o vyškrtnutí následně doloží přede dnem voleb obecnímu úřad, v jehož územním obvodu je přihlášen k trvalému pobytu, nebo okrskové volební komisi v den voleb. Okrsková volební komise na základě tohoto potvrzení dopíše voliče do výpisu ze stálého seznamu voličů a umožní mu hlasovat.

2. Když požádá Velvyslanectví ČR v Brasília o vydání voličského průkazu, a to buď písemně (v listinné podobě s úředně ověřeným podpisem nebo elektronicky s uznávaným elektronickým podpisem nebo elektronicky prostřednictvím datové schránky) do 13. září 2024, nebo osobně do 18. září 2024.

Velvyslanectví ČR v Brasília předá voličský průkaz nejdříve dne 5. září 2024, a to osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu, anebo jej voliči zašle.

Volič může požádat osobně o vydání voličského průkazu také před případným druhým kolem voleb do Senátu Parlamentu ČR, které by se konalo ve dnech 27. září a 28. září 2024.

Podrobné informace o nadcházejících senátních volbách včetně seznamu volebních obvodů jsou umístěny na webové stránce Ministerstva vnitra ČR .

Informace ke zvláštnímu seznamu voličů a k voličským průkazům jsou dostupné zde