deutsch  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Berlín
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo X logo Facebook logo LinkedIn logo

Česká gastronomie se v Berlíně představila v nejlepším světle

Po úspěšné loňské premiéře se Česko 1. 3. 2024 opět ukázalo mezi nejlepšími německými gastronomickými projekty v rámci prestižního festivalu eat!berlin. Akce uspořádaná CzechTourism Německo za podpory Velvyslanectví ČR v Berlíně tentokrát představila kulinářskou nabídku regionu Jižní Moravy a města Brna. V Berlíně hosty na místě nadchl tým šéfkuchaře Tomáše Levého, Mladých vinařů a Lidí z Baru.

V roce 2023 se konal vůbec první český večer v rámci berlínského gastrofestivalu eat!berlin, kde se Česká republika prezentovala svou pivní tradicí z Plzně a degustačním menu, které pro hosty uvařil Český národní tým kuchařů. Zájem o akci motiovval k jeho pokračování – tentokrát se záměrem představit Česko jako vinařskou destinaci.

Garanty obsahu a spoluorganizátory večera se stala Centrála cestovního ruchu Jižní Moravy a město Brno. Ti jako své gastro-ambasadory jmenovali kuchařský tým pod vedením Tomáše Levého, zástupce sdružení Mladých vinařů pod vedením Vojty Války a Lidi z Baru pod vedením Ariny Alekseevy.

Akce, která se konala 1.3.2024 v loftu berlínské Schankhalle Pfefferberg, se zúčastnilo 65 hostů – platících návštěvníků a zástupců médií. Jak laická, tak odborná veřejnost nešetřila slovy chvály. „Během večera panovala přátelská atmosféra a návštěvníci byli nadšeni nejen ze samotného menu, moravských vín a brněnských kreativních koktejlů, ale i českou pohostinností. Spousta z návštěvníků jihomoravský region a jeho hlavní město neznala, ale odcházeli s informativními materiály v ruce a předsevzetím region navštívit,“ shrnuje večer ředitelka CzechTourism Německo Markéta Chaloupková.

Cíl ukázat Česko jako vynikající kulinářskou destinaci, jejíž národní kuchyně inovativně pracuje s tradičními surovinami a moderními postupy, byl díky spolupráci všech aktérů naplněn. „Bylo zde vidět neskutečné množství práce za každým chodem a promyšlení do posledního detailu,“ kvitovala na místě zástupkyně magazínu essen & trinken, která na akci přicestovala z Hamburku. Nejen o akci, ale i návštěvu Brna a jižní Moravy projevil i zástupce časopisu Feinschmecker nebo deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Autor: Ondřej Karas, obchodní rada, Velvyslanectví ČR v Berlíně

Česká gastronomie se v Berlíně představila v nejlepším světle

Česká gastronomie se v Berlíně představila v nejlepším světle