česky  english  türkçe 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Zdroj ZÚ
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Účast českých firem na IDEF'23 v Istanbulu

Ve dnech 25. - 28. července 2023 se v TÜYAP Fair Convention and Congress Center v Istanbulu konal mezinárodní veletrh obranného průmyslu IDEF'23.

IDEF je jedním ze čtyř největších veletrhů obranného průmyslu na světě. Je umocněn dynamickým růstem tureckého leteckého a obranného průmyslu a celkově rostoucím významem euroasijského regionu.  To vše poskytuje řadu příležitostí.

Hostitelem bylo turecké ministerstvo národní obrany, podporované Agenturou pro obranný průmysl (Savunma Sanayii Başkanlığı - SSB) a Nadací tureckých ozbrojených sil (Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı - TSKGV).

Na ploše 120.000 m2 se veletrhu zúčastnilo 1461 vystavovatelů z 55 zemí. Turecko bylo zastoupeno 689 společnostmi. Návštěvnost čítala přibližně 20 tisíc odborných návštěvníků, 189 delegací z 84 zemí a celkově veletrh navštívilo téměř 100 tisíc lidí. (zdroj: TÜYAP)

 

Českou republiku na samostatných stáncích reprezentovaly společnosti PBS, a.s., Optokon, a.s., Excalibur International, a.s. a Prototypa-ZM, s.r.o.

IDEF'23 byl ideální příležitostí pro české zbrojaře, aby se na jednom místě představili před klíčovými hráči tureckého obranného a leteckého průmyslu.

Zástupci českých firem měli možnost se setkat se svými stávajícími partnery, promluvit si o jejich zkušenostech s českými produkty a systémy, zjistit jejich potřeby a rozvíjet tak další spolupráci. Získali také nové kontakty nejen z Turecka, ale i z asijských a afrických zemí.

Zahájení IDEF'23 se zúčastnil viceprezident AOBP pro legislativu, pan Jan Hamáček. Spolu s generální konzulkou GK Istanbul, paní Olgou Hajflerovou,  navštívili české vystavovatele a diskutovali o možnostech podpory.

V rámci veletrhu se Jan Hamáček také setkal s tureckým protějškem, předsedou představenstva Asociace tureckých výrobců v obranném a leteckém průmyslu (SASAD), panem Osmanem Okayem.

Jan Hamáček ocenil zájem SASAD na spolupráci s AOBP a organizaci setkání českých a tureckých firem:

„Česká republika je zemí s dlouhou tradicí obranného a bezpečnostního průmyslu a naše firmy mají svým partnerům v zahraničí mnoho co nabídnout. Turecký obranný a bezpečnostní průmysl má rovněž dlouhou tradici a špičkové výrobky, tudíž se logicky nabízí vzájemná spolupráce. Jsem rád, že některé projekty již úspěšně běží a věřím, že další budou následovat.“

 

Další příležitostí pro představení českých zbrojařských firem bude veletrh SAHA EXPO, který se koná v Istanbulu ve dnech 22. - 26. října 2024. Pořadatel, SAHA Istanbul, je největším oborovým klastrem v Turecku a Evropě s téměř 1 000 společnostmi a 26 univerzitami. SAHA EXPO slouží jako mezinárodní platforma pro prezentaci rostoucího potenciálu letecké výroby a nezávislé výrobní síly. Na této akci jsou představeny špičkové technologie a mnoho strategicky významných produktů v obranném, leteckém, námořním a kosmickém průmyslu.

 

René Daněk, ekonomický diplomat, GK ČR v Istanbulu

Jakub Dluhosch, asistent ekonomického úseku, GK ČR v Istanbulu

 

PBS

PBS