česky  english  türkçe 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: GK Istanbul
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Čeští potravináři na veletrhu WorldFood Istanbul 2024

Veletrh WorldFood Istanbul si získal oblibu českých potravinářů.  Za podpory Ministerstva zemědělství ČR a Generálního konzulátu firmy i letos využili příležitost představit moderní potraviny a doplňky, které se stávají trendem ve zdravé výživě. České firmy zaujali především kvalitou.

Turecko je jedním z největších světových zemědělských a potravinářských trhů. Zároveň také jednou z mála potravinově soběstačných zemí na světě. Dlouhodobě se umisťuje v produkci na předních příčkách, s přesahem do regionů JV Asie, států Zálivu a Afriky. Nadále však i dováží řadu potravinářských produktů, s důrazem na kvalitní zpracování a výživnou hodnotu. Nejenom v Turecku roste poptávka po zdravé stravě, biopotravinách, doplňcích stravy, kojenecké a dětské výživě, apod. V potravinářské výrobě roste zájem o nové technologie, modernizaci a bioprodukci.
WorldFood v Istanbulu se svým zaměřením již tradičně těší velkému zájmu vystavovatelů, nákupčích i návštěvníků z regionu. V rámci Projektu na podporu ekonomické diplomacie jsme navázali na předchozí úspěšná představení českých firem. Na národním pavilonu se představily společnosti AG Food, PROM-IN, Well Well Potraviny a Biogena. České firmy získaly prezentací svých ojedinělých produktů zaslouženou pozornost. Účast na veletrhu dala rovněž příležitost k průzkumu trendů a sortimentu, o který je zájem, a který dokáží čeští potravináři také svým zákazníkům nabídnout ve vynikající kvalitě. Na veletrhu WorldFood Istanbul 2024, který se konal od 3. do 6. září,  vystavovalo celkem 1 276 firem ze 43 zemí a navštívilo jej 72 864 návštěvníků ze 155 zemí.  
Vzhledem ke struktuře a zvyklostem tureckého trhu, s ohledem na dynamický vývoj, má aktivita ekonomické diplomacie zcela zásadní význam v podobě posílení pozic jednotlivých českých subjektů, získání dalších odběratelů a obchodní spolupráce. Prioritou je aktivní asistence v etablování českých firem nejenom na tureckém trhu, k čemuž účast na obdobných projektech velmi významně napomáhá. Českou účastí jsme oslovili nejenom turecký trh, ale také návštěvníky a nákupčí z okolních zemí, což zásadně přispívá k budování obchodních příležitostí. Úspěch českým potravinářům osobně popřáli generální konzulka, paní Olga Hajflerová, a pan Roland Černohorský z Ministerstva zemědělství ČR. 

Všem zúčastněným patří velký dík za reprezentaci, Ministerstvu zemědělství ČR za podporu a řediteli zahraniční kanceláře CzechTrade v Istanbulu za spolupráci při organizaci B2B.

René Daněk,  zástupce generální konzulky a vedoucí ekonomického úseku, GK ČR v Istanbulu
Jakub Dluhosch, asistent ekonomického úseku, GK ČR v Istanbulu

Galerie


Čeští potravináři na veletrhu WorldFood Istanbul 2024