České firmy na největším a světově nejvýznamnějším potravinářském veletrhu ANUGA 2023.
12.10.2023 / 08:16 | Aktualizováno: 18.10.2023 / 08:29
Mezinárodní potravinářský veletrh ANUGA 2023 proběhl letos v Kolíně nad Rýnem ve dnech 7. až 11. října. Jedná se o globálně největší veletrh potravinářství a koná se pravidelně každé dva roky. Na letošním ročníku se potravinářské odvětví věnovalo aktuálním problémům, ANUGA 2023 se nesla ve znamení tématu „Sustainable Growth“ (Udržitelný růst).
Veletrh ANUGA je určen pouze odborné veřejnosti, podnikatelům a obchodníkům a i letos přilákal na velké množství odborníků a firem. Letošní rok se veletrhu zúčastnilo 7800 vystavovatelů ze 118 zemí světa a výstavní haly navštívilo 140 000 osob z 200 zemí světa.
Poslední ročník v roce 2021 byl silně ovlivněn epidemií Covidu-19, kdy se zúčastnilo 4600 firem ze 169 zemí a výstavu navštívilo 70 000 návštěvníků. (Pro srovnání v roce 2019 se zúčastnilo 7972 vystavovatelů a 169 653 návštěvníků z 201 zemí světa.)
Českou delegaci vedl vrchní ředitel Sekce potravinářství Ministerstva zemědělství ČR J. Fialka. České ministerstvo zemědělství vytvořilo ve spolupráci se Státním zemědělským a intervenčním fondem společnou expozici pro vybrané české podniky. Česko na společném stánku reprezentovaly firmy, jejichž produkty nesou označení značky KLASA a Regionální potravina. Na českém stánku byl zajištěn informační a poradenský servis pro odbornou veřejnost, přijímaly se zde návštěvy a probíhala jednání se zástupci firem a zahraničních partnerů.
V rámci české národní expozice se společně prezentovaly firmy: Obchodní firma DM HERMES TRADE a.s., EFKO CZ s.r.o., EUROPASTA SE, chovatelská společnost FARMA Rudimov s.r.o., masné výrobky KMS spol. s.r.o., sekce nápojů LINEA Nivnice a.s., Polabské mlékárny a.s., Semix PLUSO spol. s.r.o. Dalších 11 českých firem mělo svoje samostatné stánky v různých halách dle jednotlivých devíti segmentů potravinářského průmyslu od základních potravin, přes čerstvé potraviny, maso a uzeniny, alkoholické a nealkoholické nápoje, až po technologie, vybavení a zásobování.
Veletrh svým zaměřením sleduje zároveň nejnovější trendy v oblasti potravin a stravování. Na veletrhu se představily i úplné novinky v potravinářství. Kromě doprovodných programů byly nabízeny i odborné semináře, dále workshopy a prezentace.
Naše firmy se na veletrhu prezentovaly s úspěchem a ukázaly, že svou inovativností mohou přispět k udržitelnému růstu, který byl motem letošního veletrhu ANUGA. Dojmy z veletrhu zachytila na krátkém videu a nám zprostředkovala Markéta Svobodová z agentury CzechInvest. GK Düsseldorf děkuje Ministerstvu zemědělství, Státnímu zemědělskému a intervenčnímu fondu a hlavně všem českým potravinářským firmám za jejich úspěšné představení na veletrhu.