česky  english  polski 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Brána jazyků otevřená 2023

V roce 2023 byl Česko-polským fórem podpořen projekt Knihovny Jiřího Mahena v Brně (dále KJM) nazvaný Brána jazyků otevřená 2023. Projekt spolupráce s polskými partnery, jehož první ročník proběhl již v roce 2012, i tentokrát přispěl ke vzájemnému poznávání nejen partnerských měst, k prohlubování jazykových, kulturních i historických znalostí spojených s významnými osobnostmi a v neposlední řadě i k výměně odborných zkušeností prostřednictvím konferencí a stáží v České republice i v Polsku.

První aktivitou projektu byla návštěva knižního veletrhu v Poznani, v rámci níž jsme se mohli seznámit nejen s polskou knižní produkcí pro děti, mládež i dospělé, ale také s moderní technikou z vybavení Knihovny Raczynských – především s knihomaty. V Poznani jsme realizovali také česko-polská čtení pro děti. V česko-polských čteních, spojených s workshopy, jsme pokračovali v rámci Dnů polské kultury v dubnu v Brně a v rámci stáží v Brně a v Lublinu. V říjnu v rámci Dnů české kultury proběhly v Poznani, v prosinci v polském Olštýně a na závěr u nás ve Zbraslavi na Moravě.


V rámci festivalu Dny polské kultury v Brně proběhlo několik výstav. Výstavu Objevte Lodž!, připravenou Lodžskou turistickou organizací a Polským institutem v Praze, doplnila její turistická prezentace. 600. výročí založení Lodže jsme si připomněli koncertem skladeb polských mistrů v podání kvarteta Lodžské filharmonie Bacewicz String Quartetu, kterým vyvrcholilo slavnostní setkání partnerů a zahájení Dnů polské kultury. Při této příležitosti byly v Knihovně Jiřího Mahena zahájeny výstavy: Poklady vědecké knihovny v Kórniku, POLONUS na cestách - Bieszczady očima POLONUSU a výstava Muzea J. A. Komenského v Přerově Jan Blahoslav. Zorganizovali jsme mezinárodní česko-polskou konferenci Knihovna jako pevný bod v bouřlivých časech, které se zúčastnili knihovníci z polské Poznaně, Kórniku, Lublinu, Olštýna a Gdaňsku. Hostům konference i veřejnosti byl určen také Společný česko-polský hudební večer, na němž vystoupila Cimbálka ZUŠ Smetanova z Brna a První poznaňský nesymfonický ukulele orchestr.  Dvakrát proběhla přednáška prof. Tomasze Kruszewského Nejnovější architektonická řešení kulturních institucí v Polsku, mimo jiné v rámci komponovaného programu Jak chutná Polsko. Velký úspěch měly programy připravené ve spolupráci s brněnskou polonistikou: Komponovaný program ke 100. výročí narození Wisławy Szymborské, který v Ústřední knihovně připravili studenti Polských studií z Ústavu slavistiky FF MU pod vedením Katarzyny Barna Krawczyk, a Autorské čtení básnířky Małgorzaty Lebdy a překladatele Bogdana Trojaka v Mahenově památníku.

V červenci a srpnu si polskou nositelku Nobelovy ceny mohli návštěvníci připomenout v Ústřední knihovně návštěvou výstavy 100 let Wislawy Szymborské, kterou nám zprostředkoval Polský institut v Praze od Nadace Wislawy Szymborské. V září, kdy Masarykova univerzita slavila 100. výročí brněnské polonistiky, připravil doktor Madecki přednášku Brněnská polonistika včera a dnes Od lektorátu Maxmiliána Kolaji k současným polským studiím. Přednášku doplnila stejnojmenná výstava.

Výstava Copernicus – Ex libris k 550. výročí narození Mikuláše Koperníka představila ex libris, které vznikaly různými grafickými technikami, a knižní desku jako prostor pro různé formy uměleckého vyjádření. Kromě ex libris, které se pojí přímo se jménem významného renesančního vědce, výstava seznámila návštěvníky také s výsledky mezinárodní soutěže Pohnul Zemí.

V rámci projektu bylo realizováno divadlo jednoho herce Já, Alžběta Rejčka, někdy královna česká v podání herečky Stanislavy Hoškové. Osobnost Elišky Rejčky, která se před 735 lety narodila v Poznani, dvakrát se stala českou a polskou královnou a nesmazatelně se vepsala do kulturní historie našeho města, připomněl také program studentů brněnské polonistiky pod vedením Mgr. Renáty Putzlacher Buchtové, Ph.D., a byly jí věnovány dvě výstavy. Výstavu Eliška Rejčka: Dar středověku, zapůjčenou Muzeem města Brna, jsme v rámci Dnů české kultury odvezli do Poznaně. Druhá výstava ELIŠKA REJČKA – ČESKÁ A POLSKÁ KRÁLOVNA byla pro nás připravena Knihovnou Raczynských v Poznani.  

V polovině září se v Brně konaly Dny národnostních menšin Babylonfest pod záštitou primátorky města Brna a hejtmana Jihomoravského kraje. Konal se již 16. ročník této oblíbené akce a také letos jsme mohli vidět vystoupení souboru Skotnica, který nyní vystupuje pod názvem Zespół Taneczny im. Ferdynanda Króla, vedený Dariou Woźnicou. Vystoupení bylo financováno z grantu Brána jazyků otevřená 2023 a bylo kvalitní reprezentací POLONUSu a polské menšiny v Brně jak v krojovaném průvodu Řeka radosti, tak při přehlídce hudebních, tanečních a pěveckých vystoupení souborů a jednotlivců v parku Lužánky.

V rámci Dnů české kultury v Poznani proběhlo česko-polské čtení z Osudů dobrého vojáka Švejka, kterým jsme si připomněli výročí úmrtí Jaroslava Haška. Nabídli jsme koncerty brněnské skupiny OkNo. Klasiky české hudby představil klavírní koncert Jakuba Sládka. Ve spolupráci s Českým centrem ve Varšavě proběhlo autorské čtení Michala Tabaczynského. Na brněnskou konferenci Knihovna jako pevný bod v bouřlivých časech navázala celodenní konference v Poznani a naše společná návštěva Vojvodské veřejné knihovny v Olštýně, kam jsme se vydali po stopách Koperníka.

V rámci projektu jsme si také vyměnili zkušenosti v rámci výměnných stáží s knihovnami v Poznani, v Lublinu, v Olštýně a v Brně. Prosincová návštěva Olštýna nám umožnila účast na konferenci Knihovna na každý den – knihovna pro každého. Při společné návštěvě Fromborku jsme zakončili Rok Koperníka účastí na slavnostním odhalení restaurovaného oltáře, o který Koperník pečoval. Z Olštýna jsme na pozvání Vojvodské veřejné knihovny odjely na exkurzi do knihovny v Gdaňsku.

Poslední aktivitou pro veřejnost byla přednáška Dariusze Pilaka z Hnězdna Nejen Eliška Rejčka...


Nabídka programů byla určena široké škále návštěvníků od dětí z mateřských a základních škol přes odborníky a širokou veřejnost až po seniory. Připraveno bylo přes 60 aktivit, kterých se zúčastnilo více než 7 tisíc osob.