português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Brasília
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo X logo Facebook logo LinkedIn logo

Česká republika hledá partnerství s Embrapa Cerrados

Dne 24. ledna 2025 navštívili zástupci velvyslanectví České republiky v Brazílii  – Pavla Havrlíková, Pavel Šára a Filip Vavřínek  Embrapa Cerrados, v Brasília, Brazilský institut pro výzkum v oblasti zemědělství. Cílem bylo seznámení se s jeho aktivitami v kontextu možností spolupráce v zemědělství a také v návaznosti na chystanou  návštěvu  ministra zemědělství.

Z institucionální prezentace vyplynulo, že EMBRAPA CERRADOS vzniknuvší v roce 1975  byla reakcí na nízkou úroveň brazilského zemědělství té doby a také malou znalost přírodních zdrojů regionu. Embrapa Cerrados je jednou z celkového počtu 42 jednotek operujících v celé Brazílii. Jejím cílem mělo být nalezení rovnováhy mezi narůstajícími potravinovými potřebami obyvatelstva a stavem produkce, nedostatečnou výnosností a obtížnými podmínkami ekosystému střední  Brazílie – Cerrado. Embrapa se zaměřuje především na regionální výzkum směřující k udržitelnému rozvoji zemědělství Cerrada. Své výzkumné aktivity vyvíjí směrem k racionálnímu užití přírodních zdrojů ekosystému Cerrados, vývoji nových výrobních udržitelných systémů a hledá nové technologie, minimalizující dopad výroby na životní prostředí. Dnes je Brazílie jedním z největších světových výrobců a exportérů zemědělských výrobků, je na prvním místě v exportech plodin jako sója, káva, cukr, kukuřice, pomerančový džus, hovězí maso, drůbeží maso a ethanol z cukrové třtiny.

 

Embrapa Cerrados Brasília  dnes vyvíjí své aktivity na ploše 2130  ha, vlastní 25 laboratoří, 11 jednotek výzkumu v terénu a 12 aktivním bank gemoplasmatu. Zároveň vlastní jednu z největších sbírek hmyzu. Technologická centra se zaměřují na výzkum chovu skotu na mléko, rostlinnou genetiku a živočišnou výrobu jako takovou. Bylo rovněž zmíněno, že výzkumný pracovník Embrapa Edson Lobato získal v roce 2006 cenu World Food Prize za příspěvek k rozvoji světové potravinové produkce. V Embrapa Cerrados pracuje stovka výzkumných pracovníků a téměř 160 výzkumných asistentů.

 

Hlavními oblastmi výzkumu jsou optimalizace nakládání s půdou a vodou, vodní zdroje (efektivní užití zavlažování, řízení vodních zdrojů), zlepšování vlastností potravin pocházejících z ekosystému Cerrado (maniok, maracujá, ananas, banány, mango) a jejich využití jako krmiva pro zvířata, obnova zničených oblastí v důsledku lidské činnosti, úrodnost půdy, užití hnojiv, alternativní suroviny, systémy rostlinné výroby, agroenergie, hydrický stres při pěstování kávy, zelená hnojiva, kvalita výrobků, rodinné zemědělství apod. Velkou roli hraje optimalizace zavlažování, protože ekosystém Cerrado je typický střídáním suchých (květen – září) a velmi deštivých období 

 

Zástupci velvyslanectví nformovali o svých aktivitách v oblasti zemědělství z posledních let a zájmu o rozšíření spolupráce Česka z Brazílií, a to jak v obchodní rovině, tak rovině výzkumné a spolupráce univerzit při výměně studentů. Zmíněna byla konkrétní témata i univerzity, které identifikovalo Ministerstvo zemědělství.

 

Ze strany Embrapa byla zmíněna dlouhodobá snaha o internacionalizaci. Výhodou je, že Embrapa Cerrados spolupracuje s dalšími více než čtyřiceti jednotkami v rámci své sítě, což umožní snadněji nalézt potenciální partnery pro jednotlivé oblasti zájmu českých institucí.

 

Přímo v terénu si zástupci  ambasády prohlédli  některé ze zkoumaných oblastí/plodin – pěstování sóji i v kontextu optimalizace používaných hnojiv, plantáže kávy a také palmy macaúba, jejíž plody jsou využívány jako biopaliva (pozn. v současné době existuje ve východní Brazílii ve státě Bahia projekt SAE). Specifický výzkum se pak vyvíjí v oblasti pěstování „pequí“, typického ovoce ekosystému Cerrado, které má v naturální formě jemné bodliny, nicméně se podařilo vyšlechtit „bezbodlinovou“ variantu.

přílohy

Embrapa 21 MB PPTX (FILE_TYPE_PPTX) 1. 2. 2025

Galerie


Embrapa