
Czech A-Sar-A-Sa - Dny české kuchyně v Rangúnu
28.11.2018 / 06:16 | Aktualizováno: 03.02.2020 / 11:43
V rámci oslav letošních kulatých výročí České republiky/Československa byly dne 26. 11. 2018 v hotelu Sule Shangri-la pod názvem „Czech A-Sar-A-Sa“ slavnostně zahájeny Dny české kuchyně v Rangúnu.
Kulinářská diplomacie je v místním kontextu vzhledem k důležitosti, kterou zastává jídlo v životě Barmánců, velmi oblíbenou formou prezentace a ani v našem případě nešlo o výjimku. Z ústředí pozvaný šéfkuchař pan Jiří Vaněček vykouzlil z dovezených i místních surovin širokou paletu dobrot, nad kterými se sbíhaly sliny jak místním účastníkům, tak i představitelům diplomatického sboru a zástupcům české komunity (ti se snad z prezentace radovali nejvíce). Nechybělo samozřejmě plzeňské pivo, moravská vína a představena byla i karlovarská Becherovka.
Čestným hostem na slavnostním zahájení byl předseda parlamentu regionu Yangon a protože Barmánci jsou velmi hrdí na vlastní kuchyni, pochvala z jeho úst potěšila dvojnásob.
Akce byla doplněna ukázkami české hudby, jejíž výběr dokumentoval období od cca 60. let až do současnosti.
Komu se nepodařilo se slavnostního večera zúčastnit, měl stále šanci ochutnat české laskominy v následujících dnech. Šéfkuchař Vaněček totiž bude v hotelu Sule Shangri-la hostovat a vařit až do pátku 30. 11.