
Česká pekařská technologie slaví úspěch v Mongolsku
15.12.2021 / 11:31 | Aktualizováno: 15.12.2021 / 11:41
Mongolská firma Altan Taria zahájila v Ulánbátaru za účasti velvyslance České republiky Jiřího Brodského provoz pekárenské linky na výrobu pečiva s českou technologií.
V pekárně, která de facto vyrostla na zelené louce v Ulánbátaru, se dnes pečou tři druhy chleba o váze 500-700 g, pod obchodními názvy Praga, Tugs a Šimt. Za hodinu pekárna upeče tunu chleba a za den je schopna během nepřetržitého provozu upéct až 23 tun. Celá výroba je plně automatizovaná a k provozu jí postačí pouze přítomnost tří operátorů. Jeden se stará o přípravu hnětačů, druhý odpovídá za správný chod systému tvarování, pečení, kynutí a chlazení. Třetí operátor obsluhuje baličku s řezačkou. Hlavní surovinu při výrobě chleba, tedy mouku si také melou sami v českém mlýně Prokop.
Celý projekt pekárny v sobě zahrnuje dodávku kompletní technologie plně automatizované linky na výrobu oválného žitno-pšeničného chleba. Na dodávkách zařízení se přitom většinově podílely české firmy. Kynárnu dodaly Liberecké strojírny, vzduchotechniku firma Agtek, Svam dodala systém chladících dopravníků a firma Haku vše opláštila a instalovala chladící systémy. Firmy Certuss a Aquina dodaly zařízení na výrobu páry a úpravu vody. Ústřední část technologického celku, pásovou pec o výkonu 680 kW, dodala společnost J4, která celý projekt zastřešila.
Projekt kromě hlavní linky na výrobu chleba zahrnoval dodávku části zařízení linky na výrobu housek a rohlíků, které jsou tak na mongolském trhu nabízeny poprvé. Financování projektu o celkové hodnotě 3 mil. EUR poskytla ČSOB za podpory státní pojišťovny českého exportu EGAP.
Zpracoval: Vardan Khachatryan, ekonomický diplomat Velvyslanectví České republiky v Mongolsku