česky  по-русски 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: CC
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo X logo Facebook logo LinkedIn logo

Mlékaři, pivovarníci nebo pekaři. České firmy v oblasti zemědělství a potravinářství rozvíjejí aktivity v Uzbekistánu

Kde: Uzbekistán

Uzbeci jsou údajně nejlepšími kuchaři ve Střední Asii. Umí třeba udělat až dvě stě druhů plovu, tedy tradiční rýže s masem a zeleninou připravované ve velké pánvi na ohni. Kuchařskému umu napomáhají podmínky v úrodné Ferganské kotlině, která zásobí ovocem a zeleninou celý region. Vedle tradičních jídel se ale uzbecká kuchyně modernizuje. Měnící se priority a rostoucí poptávka místní populace představují příležitosti pro česká řešení v řadě aspektech potravinářství. 

Populace Uzbekistánu dosáhla v dubnu 2025 téměř 38 milionů obyvatel, je tak největší ze všech středoasijských republik. Za posledních 25 let se populace téměř zdvojnásobila a roste i nadále tempem přibližně 2 % ročně. Výrazně převažují mladí lidé – přibližně 23 % populace je v předproduktivním věku a 56 % v produktivním. To posiluje význam domácího spotřebitelského trhu. 

I díky tomu rostou místní značky a podniky – hlavní město Taškent i další města jsou protkány například řetězci cukráren a pekáren Safia nebo „francouzskými“ kavárnami Bon!, které by se neztratily ani v českém prostředí. Řadu dobrot vyrábějí oba řetězce v zázemí ve velkých výrobnách. Tyto a řadu dalších navštívili v únoru čeští exportéři, působící v odvětvích pekařství a cukrářství v rámci mise pod taktovkou CzechTrade Uzbekistán, na které se organizačně podílel i ZÚ Taškent. Roste zájem i o pokročilé technologie v oblasti gastro, jako jsou například české konvektomaty.

potravinářská mise v Uzbekistánu

potravinářská mise v Uzbekistánu

Od zvyšování produkce k posílení zpracovatelského průmyslu 
 
Češi mají o uzbecké potravinářství dlouhodobě zájem a do země by chtěli především dodávat své technologie. Uzbecké podniky řeší v poslední době čím dál více zpracování a uplatnění surovin oproti navyšování produkce, která je i tak masivní. Loni bylo v zemi vyprodukováno 9 mil. tun obilí, přes 3 mil. tun bavlny, více než 16 mil. tun zeleniny a melounů, 5 milionů tun ovoce a hroznů, 4 miliony tun brambor a více než 15 mil. tun masa a mléčných výrobků. Nabízí se tak příležitosti pro linky pro zpracování a konzervování potravin, balicí stroje či skladovací technologie. V zemi například již ve dvou továrnách fungují české technologie na výrobu obalového skla.  

Kromě pekárenských technologií Uzbecký trh také poptává pokročilá řešení v oblasti chovu skotu a navazujícím mlékárenském průmyslu obecně. Začátkem dubna 2025 se na potravinářském veletrhu UzFood prezentovala i ryze česká firma MEGA a.s. Společnost MEGA a.s. vyniká svými řešeními v oblasti elektromembránových procesů, které jsou zvláště přínosné pro mlékárenský průmysl. Umožňují zvyšovat kvalitu vedlejších mlékárenských produktů, jako je například syrovátka, a tím je vhodně využít například v dětské výživě nebo pro vývoj nových produktů s vyšším obsahem syrovátkových proteinů. Zástupce firmy Michal Jirdásek říká: „Jsme exportně orientovaná firma a objevování nových teritorií a příležitostí je pro nás klíčové. Uzbekistán a další země Střední Asie mají podle mého názoru velký rozvojový potenciál. Jsme rádi, že se nám daří navazovat nová obchodní partnerství a společně otevírat nové možnosti. Veletrh UzFood pro nás byl důležitý pro bližší seznámení s trhem a velmi si ho ceníme“.

Zájem je i o moderní živočišnou výrobu

Mezi Prahou a Taškentem už také proběhla řada akcí v oblasti mléčného skotu, na sklonku roku 2024 Česko navštívila delegace uzbeckých farmářů a zajímala se o moderní postupy v chovu skotu, možnost vývozu genetického materiálu i stavbu moderních kravínů. Bez povšimnutí nezůstávají ani české znalosti v oblasti chovu drůbeže. Na uzbeckém trhu nyní roste počet „halal” certifikací. Uzbeci se také zajímají o prodloužení skladovací doby svých uzenin, kde by se chtěli dostat na mezinárodní úroveň.

Jak již bylo zmíněno, populace v Uzbekistánu roste a klimatické podmínky spolu s půdními a vodními zdroji mohou do budoucna přinášet nové výzvy. Země tak chce zvýšit jak efektivitu zemědělského sektoru, tak i pomoci vzniku nových oborů. Důkazem je deklarovaná Strategie rozvoje zemědělství na roky 2020–2030. Jen za loňský rok bylo v této oblasti realizováno celkem 343 projektů a letos by toto číslo mohlo ještě vyrůst. Své četné hospodářské produkty by Uzbeci rádi více vyváželi do Evropy, proto mají zájem se zlepšovat a přibližovat se evropským standardům.