english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Úspěchy českých šachistů v Rize

Minulý týden se v lotyšském městě Jurmala konal 66. světový kongres šachové kompozice a 47. mistrovství světa v řešení šachu. V tom zaznamenali úspěch i naši čeští šachisté.

Za ženy se v juniorské kategorii na výborném 1. místě v řešení šachu umístila Anna Ličková.

Součástí Světového kongresu kompozičního šachu je nejen Mistrovství světa v řešení šachových skladeb, ale jeho součástí jsou také skladatelské soutěže. Velmi ceněnou soutěží je Pětidenní skladatelská soutěž. Probíhá tak, že je vypsáno téma, na které šachoví skladatelé mají složit šachovou skladbu. Ty se pak posílají organizátorům a rozhodčímu, který je posuzuje, aniž by znal jméno autora. Skladby mohou posílat komponisté z celého světa, každý může poslat maximálně tři.


V této soutěži se podařilo uspět našemu skladateli Michalu Dragounovi. Mezi desítkami skladeb od ostatních autorů získal ocenění za dvě své skladby, a to první a druhou cenu!


Michal Dragoun je náš nejlepší šachový problemista posledních desetiletí. Má titul mezinárodního velmistra jak v řešení šachových skladeb, tak v jejich tvorbě. Jeho skladby často udávají směr, kterým se ubírají další skladatelé na celém světě.