česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Moucha
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Sčítání lidu v České republice 2021

Od 27.3. do 9.4.2021 bude probíhat v České republice pravidelné sčítání lidu. Účast na sčítání je povinná pro všechny osoby s trvalým pobytem v ČR, a to i v případě, že žijí dlouhodobě v zahraničí.
 

Sčítání lidu se koná každých 10 let již od roku 1869. Zajišťuje ho Český statistický úřad. Rozhodujícím okamžikem pro letošní sčítání je půlnoc z 26.3. na 27.3.2021. Sečíst se musí všichni občané, kteří v daný okamžik mají trvalý pobyt v ČR (i v případě, že dlouhodobě žijí v zahraničí) nebo faktický pobyt (jsou fyzicky v daný okamžik v ČR, i když tam nemají trvalý pobyt).

U občanů žijících v zahraničí (s trvalým pobytem v ČR) nezáleží na to, kde přesně žijí, ani jaké mají případně další občanství. Občanů žijících v zahraničí, kteří nemají v ČR trvalý pobyt, se sčítání netýká.

Jak se do sčítání zapojit:

- sčítání bude možné uskutečnit přes  internet od 27.3. do 9.4.2021

1/ na internetové stránce https://www.scitani.cz/

2/ prostřednictvím mobilní aplikace „Sčítání2021“ dostupné na Google Play i App Store.

Pokud nebudete mít možnost se sečíst sami, muže za Vás údaje vyplnit jiný clen Vaší domácnosti, kterému sdělíte vše potřebné pro vyplnění. Vyplnění společné části sčítacího formuláře za byt a domácnost zabere asi 10 minut a druhé části zhruba 5 minut za jednu osobu.

Leták "Sčítání lidu 2021 (PDF, 513 KB)"