Stanovisko MZV k nejasnostem ohledně výroby slivovice po vstupu do EU
23.04.2002 / 16:26 | Aktualizováno:
Některé novinářské zprávy v posledním týdnu referovaly o zákazu výroby slivovice či jejím „zrušení“ v České republice po vstupu do Evropské unie. Pro objasnění případných nejasností MZV předkládá následující fakta a vysvětlení.(23.4.2002)
Některé novinářské zprávy v posledním týdnu referovaly o zákazu výroby slivovice či jejím "zrušení" v České republice po vstupu do Evropské unie. Pro objasnění případných nejasností MZV předkládá následující fakta a vysvětlení.
Česká republika vyrábí Slivovici dvěma způsoby. První, který používá většina malých producentů či domácích pěstitelů, se vyrábí tradiční metodou pálení. Druhý způsob výroby využívá metody spočívající v přidání lihu k ovocnému destilátu pro zjemnění chuti konečného produktu.
Evropská unie uznává pod názvem Slivovice jen ovocný destilát, vyráběný bez přidávání lihu. Česká republika, jelikož vyrábí slivovici oběma metodami, žádá proto Evropská unii o trvalou výjimku z evropské legislativy spočívající v přiznání názvu "ovocný destilát". Pro slivovici vyráběnou metodou přidáváním lihu navrhuje Evropská unie označení Slivovice ve spojení s označením " alkoholický nápoj".
Bez ohledu na výsledek jednání v dané věci, pro oba typy slivovic vyráběných v ČR název "Slivovice" zůstane.
V tomto kontextu je třeba upozornit, že
toto vyjednávání o podtitulu pod názvem Slivovice se nijak
nedotýká trvalé výjimky z evropského práva vyjednané již v
předchozích fázích Českou republikou, která přiznává malým
distilériím v ČR nižší daň z lihu pro pálení slivovice drobných
pěstitelů určenou pro osobní spotřebu.