
První Czech Food Festival v Istanbulu
25.04.2024 / 11:26 | Aktualizováno: 25.04.2024 / 16:56
Generální konzulát České republiky uspořádal ve dnech 18.-20.4.2024 v restauraci Midpoint Nişantaşı vůbec poprvé třídenní festival české kuchyně otevřený široké veřejnosti a nabídl tak unikátní příležitost ochutnat tradiční česká jídla a nápoje.
Šéfkuchaři Ondřej Kněz a Vladimír Sehnal představili Istanbulanům tradiční české speciality jako například guláš, pečenou kachnu se zelím či svíčkovou na smetaně, ale také speciality jako utopence, tlačenku, sekanou, řízky a bramborový salát, vynikající koláče, bábovku, jablečný štrůdl a další delikatesy naší národní kuchyně.
Vůbec poprvé v Turecku se v točené verzi představilo světoznámé české pivo Budweiser Budvar, stejně jako vína z moravských vinařství Sedláček Vrbice a Bartoník Mikulčice. Samozřejmě nemohla chybět ani Becherovka a slivovice.
Jihočeské pivo a jihomoravská vína doprovodila jihočeská hudební skupina Ticho de Pre Cupé Band, která všechny přítomné nadchla svými vystoupeními a umocnila tak skvělou atmosféru celého festivalu.
Cílem této gastro diplomacie bylo představit Českou republiku z jiné perspektivy a podpořit také zájem o naše vinařství a pivovary. Vlajkovou lodí českého pivovarnictví je v Turecku právě Budějovický Budvar, který na místní trh dodává lahvové pivo již od roku 2003. O narůstající oblíbenosti Budvaru svědčí i výrazné navyšování prodeje v posledních letech, kdy se například od roku 2021 více než zdvojnásobil. A to vše navzdory konkurenci lokálně vyráběných piv (včetně např. americké značky BUD) a jejich nižším cenám. Za tímto trendem bezpochyby stojí od samého počátku jediný a především úspěšný regionální partner a kvalitní spolupráce, kterou bude nadále i Generální konzulát podporovat.
Czech Food Festival měl velký úspěch a ohlas u hostů i v tisku a byl tedy další využitou příležitostí pro propagaci české kultury, dovednosti a kvality.
Generální konzulát České republiky v Istanbulu děkuje všem, kteří se na organizaci a přípravě festivalu podíleli, zejména kuchařům Ondřeji Knězovi, Vladimíru Sehnalovi a Dagmar Kotrbové, stejně jako talentované hudební skupině Ticho de Pre Cupé Band. Srdečně děkujeme našim sponzorům – logistické společnosti Evolog, Budějovickému Budvaru, majitelům a úžasnému personálu restaurace Midpoint Nişantaşı, vinařství Sedláček, vinařství Bartoník. Díky nim se tento projekt mohl vůbec uskutečnit, a navíc, ve velmi přátelské a zábavné atmosféře, což vždy k budování kvalitních vztahů patří.