česky  english  türkçe 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo Facebook logo

CZECH FOOD FEST 2025 - Česká kuchyně se opět předvedla v Istanbulu

Po velmi pozitivních ohlasech na loňskýpilotní ročník festivalu české gastronomie se letos již podruhé uskutečnil Czech Food Fest pořádaný Generálním konzulátem České republiky v Istanbulu. Dvoudenní akce (16. a 17. 5.) v restauraci Welldone Midpoint Tünel v samotném srdci metropole nabídla širokou škálu českých specialit, včetně hlavních chodů, dezertů, a především točeného světlého i tmavého Budvaru. To vše za doprovodu české folkrockové hudební skupiny a s workshopem tradičního českého čepování piva.

Páteční a sobotní večer patřil na ulici İstiklal (turistické tepně Istanbulu) české gastronomii. V restauraci Welldone Midpoint Tünel byly hostům představeny tradiční pokrmy, jako je svíčková nebo kachna se zelím, obojí podávané s typickými českými knedlíky, bramboračka, dršťková polévka i kuřecí řízky s bramborovým salátem. Hosté měli také možnost ochutnat speciality ze sladkovodních ryb, které z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity přivezl a připravil dr. Václav Nebeský. Ze sortimentu Maso uzeniny Polička, a.s., byly představeny uzeniny z hovězího, ale i vepřového masa. K točené verzi v Turecku velmi oblíbeného Budvaru nemohly chybět ani tradiční utopenci. Z dezertů pak Česko reprezentovaly věnečky se smetanou, jahodová bublanina a pivní jablečný štrúdl. To vše doplnila vína z vinařství Sedláček a Volařík, Becherovka, Kofola slivovice i další ovocné destiláty.

O příjemnou atmosféru festivalu se stejně jako minulý rok postarala jihočeská kapela Ticho de Pre Cupé Band, se kterou si zazpívala i herečka Natálie Řehořová. Zajímavým zpestřením programu byla prezentace Alexe Vítka, mistra výčepního, který speciálně na tuto akci přijel představit českou pivní kulturu. Velký zájem projevili zejména mladí turečtí milovníci piva, kteří si pak mohli sami vyzkoušet načepovat tradičním českým způsobem „na hladinku“ světlý, tmavý či řezaný Budvar pod odborným dohledem.

Během dvou dnů navštívilo festival více než dvě stě vážených hostů z  akademických, diplomatických, uměleckých, podnikatelských, obchodních, nevládních, novinářských, studentských i krajanských kruhů.. Akce byla vynikající příležitostí k zajímavým setkáním, obchodním jednáním, ale především k propagaci České republiky a dalšímu posílení pracovních vazeb mezi oběma zeměmi.

Tato jedinečná akce plná chutí, hudby a zábavy by se nemohla uskutečnit bez významné podpory a spolupráce s řetězcem restaurací Midpoint. Poděkování patří také Yüce Auto -distributoru automobilů Škoda, společnostem Evolog, Twisto, Akenerji, Budweiser Budvar, Nanomat, YeYe Agency, Ferrit, Hilal Trans, Labris, ArcLog, Maso Uzeniny Polička a v neposlední řadě Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

GK Istanbul tímto děkuje  vynikajícím kuchařům MZV ČR paní Kristýně Kocánkové a panu Petru Královi, kteří měli zásadní zásluhu na úspěchu festivalu, nadšení hostů a propagaci České republiky.

Galerie


Food Festival 2025 - foto 2