
Problém potravinových ztrát se řešil na INTERPACKU v Düsseldorfu
19.05.2017 / 10:37 | Aktualizováno: 19.05.2017 / 10:53
(Archivní článek, platnost skončena 24.05.2018 / 02:00.)
Ve dnech 4. – 10. května 2017 se v Düsseldorfu konal největší a ve svém oboru nejznámější mezinárodní veletrh obalové techniky a příbuzných výrobních oborů INTERPACK 2017. Veletrhu se zúčastnil rekordní počet 2.865 vystavovatelů a více jak 170.000 návštěvníků ze 168 zemí světa. Českou republiku zastoupilo celkem 17 firem, z nichž téměř třetina (6) využila možnosti prezentovat se na společném stánku České republiky, který zorganizovala agentura CzechTrade.
K českým firmám prezentujícím se na společném stánku České republiky patřily: Fatra, a.s., Institut pro testování a certifikaci, a.s., KRPA PAPER, a.s., ORPA Papír a.s., SPUR a.s. a firma ZÁLESÍ a.s.
Hlavními trendy obalového odvětví v současnosti jsou digitalizace, Průmysl 4.0 a trvale udržitelný rozvoj. Firmy nabízejí řešení, jak vyrábět personalizované obaly efektivně nebo garantovat sledovanost. Optimalizace digitální ovládací koncepce za účelem snížení složitosti ve výrobě a dosažení co nejvyššího stupně flexibility pro změnu velikosti šarží nebo verze produktu byla velkým tématem veletrhu. Některé společnosti se dokonce zaměřují na aplikace virtuální reality, která umožňuje komplexněji prozkoumat stroje či zařízení. Nabídky firem na veletrhu INTERPACK byly rozmanité a flexibilní v rámci velmi rychlého produktového cyklu. Téma udržitelnosti zůstalo a je v odvětví všudypřítomné. Vystavovatelé představili lepší efektivitu zdrojů z různých materiálů, dokonce nabídli alternativní obalové materiály. Veletrh se tedy z velké části věnoval efektivitě zdrojů u strojů a příslušenství, použití balících prostředků, kvalitě, bezpečnosti a záruce nefalšování konečných produktů především v oblasti jídla, nápojů a farmak.
Součástí veletrhu byl velmi úspěšný kongres SAVE FOOD, kterého se zúčastnilo přes 850 zahraničních partnerů, tedy téměř dvojnásobek oproti minulému ročníku. Kongres se letos zaměřil na velký problém potravinových ztrát a mrhání potravinami v celosvětovém hodnotovém řetězci. Do centra pozornosti se dostalo globální vnímání, národní detaily a okolnosti, tentokrát se zaměřením na Indii. Během kongresu podepsali partneři SAVE FOOD Düsseldorf a FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) Memorandum o porozumění a zajištění spolupráce pro příští čtyři roky. Na tuto problematiku se koncentrovala rovněž přehlídka INOVATIONPRAC, která nabídla velmi praktická řešení s cílem omezit ztráty potravin a plýtvání.
Příští ročník veletrhu se uskuteční za 3 roky, v květnu 2020.
Mgr. Robert Otepka, konzul ČR v Düsseldorfu