česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Lavička Václava Havla v Dublinu slavnostně odhalena

Dne 10. 12. 2013 se v Dublinu uskutečnilo slavnostní odhalení lavičky Václava Havla (Havel´s Place). Po Washingtonu se tak irská metropole hrdě zařadila jako druhá v pořadí mezi cca 15 měst, kde je do budoucna plánována instalace tohoto unikátního díla známého architekta Bořka Šípka.

Fakt, že bylo v centru Dublinu instalováno dílo odkazující na českého prezidenta a především bojovníka za lidská práva, právě v Mezinárodní den lidských práv a shodou náhod také v den, kdy se svět loučil s Nelsonem Mandelou, k němuž je zde V. Havel občas přirovnáván, je pro Českou republiku skutečnou poctou.

Stůl, z jehož středu vyrůstá česká lípa, spojený se dvěma pohyblivými židlemi dekorovanými typickými havlovskými srdíčky našel v Dublinu svůj nový domov v parku přiléhajícímu ke katedrále sv. Patricka, což v kombinaci s kavárnou, která má být v bezprostřední blízkosti na jaře otevřena, poskytne uživatelům lavičky možnost se při kávě kochat krásou této velkolepé stavby a také volně diskutovat, což je hlavním posláním celého díla – bez svobodné diskuse není demokracie. Lavičku doplňuje pamětní deska vsazená do země.

Ceremoniálu se zúčastnilo cca 100 osob včetně řady novinářů, přičemž hlavním českým hostem byl bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Za irskou stranu pak hlavní projev přednesl starosta Dublinu Oisín Quinn. Ten poté ve své rezidenci (Mansion House) v centru města zorganizoval slavnostní oběd pro cca 60 hostů, v jehož průběhu na V. Havla vzpomenul jeho přítel K. Schwarzenberg a také irský organizátor celé akce Bill Shipsey (zástupce Art for Amnesty / Amnesty International). Celý slavnostní den byl zakončen číší vína v prostorách Velvyslanectví ČR v Dublinu.

 

lavicka-1

Lavička Václava Havla

 

lavicka-2

Iniciátor akce Bill Shipsey společně s Karlem Schwarzenbergem

 

lavicka-3

Slavnostní ceremoniál odhalení lavičky Václava Havla

 

lavicka-4

Starosta Dublinu Oisín Quinn a Karel Schwarzenberg při odhalení pamětní desky

 

lavicka-5

Sedící: Karel Schwarzenberg, Oisín Quinn; stojící: Bořek Šípek (autor díla), Bill Shipsey, Tomáš Kafka

 

lavicka-6

Velvyslankyně Irska v ČR Alison Kelly, velvyslanec ČR v Irsku Tomáš Kafka a starosta Dublinu Oisín Quinn

 

lavicka-7

Projev velvyslance Tomáše Kafky na slavnostním obědě (Mansion House, Dublin)