česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Úspěšný český benefiční večer v Dublinu

Večer 6. března 2015 patřil ve známém dublinském klubu benefiční akci pořádané českou komunitou v Irsku ve prospěch busty Václava Havla.
 

Havel_6

foto:  Beta Bajgartová (www.betaphotographer.com)


O prvním pátečním večeru letošního března se na osm desítek hostí nechalo zlákat do klubu Odessa na zcela mimořádnou akci – českou benefici. Během ní zazněla skvělá hudba v podání českých hudebníků žijících v Irsku, folkové zpěvačky Kateřiny García a jazzového kytaristy Petra Moce. Vystoupili ve svých triových sestavách s irskými spoluhráči (Síle Denvir - harfa, zpěv, Robert Harvey - příčná flétna, flétna; resp. Mark Flynn - piano, Emilie Conway – zpěv). Do hudebního programu přispěla i slovenská rock-popová skupina Gremy (ve složení Peter Pisár – zpěv, kytara, Ivica Něchalová – zpěv, housle, flétna) a jako zvláštní host baskytarista Aleš Bajgart. O divadelně-dramatickou část večera se prezentací jedné části z hry Václava Havla „Audience“ velmi zdařile postarali irští herci Phelim Drew a Steve Gunn. Program zpestřila tombola s řadou darů od českých umělců.

Hlavního organizačního břímě i moderování večera se ujala paní Alžběta Bajgartová, které velvyslanectví vyjadřuje uznání a zvláštní poděkování. Dále velmi děkujeme všem účinkujícím za jejich velkorysost a umění, kterým přítomné hosty potěšili.

Výtěžek z úspěšného večera byl bezezbytku věnován na bustu Václava Havla od české akademické sochařky Marie Šeborové (viz foto výše), jež bude díky inciativě organizace Art for Amnesty trvale umístěna v irském parlamentu.

O akci natočil zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek zajímavou reportáž, kterou si můžete přečíst či poslechnout na  http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropa/_zprava/krajane-v-dublinu-poradaji-sbirku-na-havlovu-bustu-v-irskem-parlamentu--1463905
 

Havel_1

Kateřina García

 

Havel_2

Petr Moc

 

Havel_3

Phelim Drew a Steve Gunn

 

Havel_4

Alžběta Bajgartová

 

Havel_7

Skupina Gremy