česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Konference "30 let poté: pohled ze zemí východní, střední a širší Evropy"

Akademickou konferenci, která se bude konat 24. září na Trinity College v Dublinu, pořádají společně velvyslanectví Polska, České republiky, Gruzie, Německa, Maďarska, Kazachstánu, Lotyšska, Rumunska, Slovenska a Ukrajiny. Jejím cílem je reflektovat zkušenosti těchto zemí a podělit se o poznatky z 30-ti leté transformační historie regionu s akademiky, tvůrci politiky, svědky a zástupci široké veřejnosti a mezinárodního společenství v Irsku.

V roce 2019 uplynou tři desetiletí od Sametové revoluce v bývalém Československu a pádu berlínské zdi, tedy událostí, které předcházely rozpadu Sovětského svazu a ukončení studené války. Letos také slavíme výročí 20 let od vstupu České republiky, Polska a Maďarska a 15 let od vstupu Rumunska, Lotyšska a Slovenska do NATO; 15 let od vstupu zemí V4 a Lotyšska do EU a 10 let od založení Východního partnerství. Rok 1989 tak symbolizuje začátek nové éry zejména pro země z bývalého východního bloku.

České zkušenosti z tohoto významného období představí Dr. Marek Skovajsa, profesor Karlovy univerzity v Praze ve svém příspěvku: „30 let obohacující demokracie: Česká občanská společnost od roku 1989“.

Další informace o akci a registraci naleznete na adrese: https://www.eventbrite.ie/e/30-years-on-insights-from-east-central-and-wider-europe-tickets-66457045813