česky  ελληνικά  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Volby do Evropského parlamentu 2024

Volby do Evropského parlamentu se na území České republiky konají v pátek 7. června 2024 od 14:00 do 22:00 hod. a v sobotu 8. června 2024 od 8:00 do 14:00 hodin místního času.
Český občan, který žije v zahraničí a chce volit české poslance Evropského parlamentu, může volit pouze na území České republiky.

Ve volbách do Evropského parlamentu nemohou voliči hlasovat na zastupitelských úřadech České republiky.

Pokud jste zapsáni ve zvláštním seznamu voličů vedeném na Velvyslanectví ČR v Athénách, můžete požádat o vystavení voličského průkazu (nejpozději 7 dnů přede dnem voleb písemně a ústně nejpozději 2 dny předem; voličský průkaz vám můžeme dát nejdříve 23. 5. 2025)  a  na základě vydaného voličského průkazu hlasovat v kterémkoliv okrsku na území České republiky.

Pokud nejste zapsáni, o zápis do zvláštního seznamu voličů doporučujeme požádat již nyní, a to na konzulárním oddělení v Athénách (informace - tel. +30 210 6729914, 12 nebo i prostřednictvím honorárních konzulárních úřadů – bude nutno prokázat občanství ČR (pas či OP) a rovněž to, že se dlouhodobě nacházíte na území Řecka (např. řecké povolení k pobytu občana EU, pracovní smlouvu, řecké zdravotní pojištění, smlouvu na byt atd.).

POZOR: V případě žádosti o zápis do zvláštního seznamu voličů vedeného na Velvyslanectví ČR v Athénách pro volby do Evropského parlamentu je konec lhůty zapsání do neděle 28. 4. 2024 (do 16. hodiny místního času) - Velvyslanectví ČR v Athénách, Georgiou Seferi 6, Palaio Psychiko 154 52, Řecko. Volič musí písemně požádat o zápis do zvláštního seznamu. Žádost musí být doložena originálem anebo ověřenou kopií dokladů potvrzující jeho občanství ČR a bydliště na území obvodu zastupitelského úřadu, kde má být  zapsán.

Dne 8. května se zvláštní seznam voličů uzavírá.

Informace MZV ČR: Podmínky hlasování ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. 6. 2024 a 8. 6. 2024 v ČR (PDF, 2 MB)

Máte-li dotazy, prosím napište na: athens@mzv.gov.cz