česky  ελληνικά  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ©The TOC
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Omezení dopravy v souvislosti s oslavami 1. máje

(Archivní článek, platnost skončena 08.05.2024 / 11:00.)

Velvyslanectví ČR v Athénách upozorňuje, že řecké odborové organizace jako každοročně vyhlásily na 1. máje generální stávku, která nepříznivě ovlivní provoz veřejné hromadné dopravy.

Vzhledem k tomu, že letošní 1. máj připadá na pravoslavnou Popeleční (Velkou) středu, řecké ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodlo, že jeho oslava bude přesunuta na úterý 7. května 2024, které je tak oficiálním svátkem. Řecké odbory však s přesunem nesouhlasí a na 1. máje vyhlásily generální stávku.

Ve středu 1. května 2024 budou autobusy a trolejbusy athénské MHD v provozu pouze od 9.00 (odjezd z depa) do 21.00 hodin (jejich postupný návrat do depa začně od 20.00). Obdobné změny lze očekávat také v dalších řeckých městech.

Athénské metro bude v provozu na všech trasách jen od 9.30 do 16.30 hodin a tramvaj od 9.00 do 21.00 hodin.

Zapojení Panhelénské federace železniční a kolejové dopravy do stávky způsobí problémy v železniční dopravě včetně athénské příměstské železnice, protože některé železniční spoje budou zrušeny.

Jelikož účast ve stávce potvrdila Panhelénská federace námořníků, bude lodní doprava v celém Řecku mimo provoz od 00.01 do 24.00 hodin.

Změny v letecké dopravě nebyly ohlášeny, nelze je však vyloučit.

Sledujte aktuální informace, případně kontaktujte letecké společnosti či cestovní kanceláře.