english  türkçe  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: The Embassy of the Czech Republic
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Mise tureckých importérů piva do Čech

Od 1. do 5. dubna v České republice pobývalo 7 tureckých podnikatelů aktivních v pivařském průmyslu. V rámci své cesty, která se soustředila především na seznámení se s českým pivovarnictvím a kvalitou českých piv, byla příležitost i k návštěvě společností soustředících se na výrobu výčepních zařízení či obchodníků s chmelem a sladem.

I přes svoji relativní exotičnost, administrativní složitost a poměrně nízkou spotřebu piva na osobu, představuje turecký trh s pivem poměrně zajímavou příležitost, která by neměla být v České republice opomínána. Situaci nahrává i skutečnost, že v posledních cca 5 letech se podařilo několika místním minipivovarům „nabourat“ neotřesitelné pozice dvou dominantních hráčů na místním trhu, tedy společnostem Efes Pilsen a Türk Tuborg. Znásobil se též import zahraničních piv do Turecka, kdy největší úspěchy doposud slaví především belgická a anglická piva. 

Této situace, současným krátkodobým ekonomickým problémům omezujícím import navzdory, došlo k organizaci Projektu ekonomické diplomacie pro zainteresované turecké partnery zaměřeného na české pivo. Turečtí podnikatelé tak měli jedinečnou možnost seznámit se a ochutnat pivo z pivovarů Lobkowicz, Ferdinand, Nová Paka, Primátor, Clock a Svijany. Kromě prohlídek zmíněných pivovarů spojených s degustací a B2B jednání došlo i k návštěvě společnosti Lindr zaměřující se na výčepní zařízení a také k obchodnímu jednání se společností Sekado, jenž obchoduje s chmelem a sladem. Turečtí partneři se dále zajímali i o pivní kvasnice, které si řada z výše zmíněných pivovarů vyrábí sama a proto se mohli s jejich produkcí a skladováním pobavit na místě přímo s odborníky.

Během mise dále došlo k diskuzím mezi tureckými účastníky a českými subjekty o možnostech dopravy do Turecka a způsobu proclívání zboží. Zde je třeba vzít v potaz skutečnost, že turecký zákazník očekává vyšší trvanlivost produktů – minimálně rok – i nápomoc při přepravě, kterou je třeba kvůli malé absenci celních skladů a souvisejících zdlouhavých procedurách realizovat po moři, nejlépe přes přístavy v Hamburgu či belgických Antwerpách.

Věříme, že turečtí účastnici mise byli dostatečně seznámeni s výrobou piva a pivní tradicí v Čechách a budeme nadále podporovat úsilí a snahy o větší proražení českých pivovarů na tureckém trhu. Dle průběhu mise se rýsovalo několik zajímavých obchodních příležitostí, které budeme dále rozvíjet.

Pavel Daněk, obchodní rada Velvyslanectví ČR v Turecku

Galerie


Beer Mission