Dubaj spouští první fázi „Údolí potravinových technologií“
10.05.2021 / 13:59 | Aktualizováno: 17.05.2021 / 13:37
Dubaj slavnostně spustil první fázi takzvaného Údolí potravinových technologií. Projekt, který v originálním znění nese jméno Food Tech Valley, má sloužit jako globální destinace a centrum pro výzkum vědců a potravinářských start-upů.
Není to tak dávno, co jsem psal o plánu emirátské vlády vytvořit z Abú Dhabí centrum pro agrotechnologie a zemědělský výzkum. To, že to myslí vážně, potvrdily rychle rozjeté projekty a obrovské investice do moderních zemědělských podniků. Nyní se k Abú Dhabí přidává také emirát Dubaj, který slavnostně spustil první fázi takzvaného Údolí potravinových technologií. Projekt, který v originálním znění nese jméno Food Tech Valley, má sloužit jako globální destinace a centrum pro výzkum vědců a potravinářských start-upů.
Dubajský vládce HH Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum prohlásil, že tento projekt bude reprezentovat nové moderní město plné života. Jeho základem bude moderní výzkum a vývoj chytrých technologií v potravinářství. V areálu bude také sdílené inovační centrum pro potřeby vědců, včetně krytých a vertikálních farem pro potřeby start-upových firem. Díky novým technologiím a firmám v tomto projektu, spoléhá vláda na ztrojnásobení produkce potravin ve Spojených arabských emirátech.
Jeho excelence také zmínila, že za pomoci dostupných finančních prostředků chtějí přispět světovému boji s nedostatkem potravin. Ten se dlouhodobě nedá řešit pouhým exportem nebo importem potravin, ale investováním do nových technologií, které umožní hospodaření a vzestup zemědělství i v těch nejtěžších nehostinných podmínkách. Pro vznik nových nápadů a technologií je vždy potřeba dobré prostředí a zázemí, které bude firmy a vědce podporovat. Proto místní spoléhají na to, že kvalitní zázemí zaujme mezinárodní firmy a univerzity, které takové možnosti využijí a budou se na území Emirátů snažit vyřešit globální problémy spojené s potravinovou bezpečností.
To samé k projektům říká i státní ministryně pro potravinovou bezpečnost HH Mariam bint Mohammed Saeed Hareb Al Mheiri, podle které je především nyní během globální pandemie a narušení obchodních cest pro importní země klíčové, aby zvyšovaly své produkce a potravinovou soběstačnost. Podle ní tento projekt, který bude mít také funkci ekonomické zóny velkých rozměrů, zaujme podnikatele a univerzity z celého světa. Obsahovat by měl především čtyři sekce: zemědělské technologie a inženýrství, centrum pro potravinové inovace, oddělení rozvoje a výzkumu a také centrum pro přepravování a uchovávání potravin.
Ke zvýšené poptávce po lokálních potravinách v regionu přispívá kromě krize několik dalších faktorů. Mezi ně patří například vysoký vzestup turismu v Saúdské Arábii nebo konání velkých mezinárodních akcí, jako je EXPO 2020 a FIFA World Cup 2022.
Budou mít v prostorách místo i některé české subjekty? Já pevně doufám, že ano. Během naší poslední schůzky s ministryní, která proběhla minulý týden, jsme možnost spolupráce s českými univerzitami a firmami řešili. Budu se i nadále snažit, aby byli Češi součástí těchto zajímavých projektů.
Zpracoval: L. Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí