Recepce ke státnímu svátku ČR
30.10.2014 / 09:53 | Aktualizováno: 03.02.2020 / 10:37
ZÚ Rangún uspořádal dne 28.10.2014 v hotelu Inya Lake v Rangúnu recepci ke státnímu svátku ČR, která byla po 21 letech první recepcí ČR v Myanmaru/Barmě od uzavření původního československého/českého zastoupení.
Recepce se zúčastnilo téměř 270 hostů, což je možno v místních podmínkách považovat za významné. Vedle velvyslanců , vedoucích (kanceláří) velvyslanectví a zástupců rezidentních velvyslanectví a organizací OSN nechyběli ani významní hosté obchodního, občanského a politického života. Hlavním hostem recepce byl náměstek ministra zahraničních věcí Myanmaru/Barmy U Tin Oo Lwin.
Většinu hostů tvořili zástupci místní podnikatelské a obchodní veřejnosti, včetně předsedy vlivné obchodní komory Unie, zástupci místních organizací občanské společnosti a nevládních organizací, se kterými ČR spolupracuje zejména prostřednictvím projektů TRANS, bývalí političtí vězni, obránci lidských práv, významní představitelé NLD , 88 Generation Students, bývalí studenti v Československu, bývalí zaměstnanci původního českého zastoupení a přátelé ČR.
Prozatím nepočetná česká komunita byla zastoupena ojedinělými zástupci českých firem či českých manažerů cizích firem, zástupci českých nevládních organizací Člověk v tísni, ADRA, Burma Center Prague, Centra pro studium demokracie a kultury a podobně.
V rámci recepce byla představena výstava Czech Republic-Land of Stories doplněná o poutavou video prezentaci ČR a památek UNESCO.
Prostor byl poskytnut rovněž prezentaci místních firem reprezentujících tradiční české výrobky - broušené české sklo a křišťál různých výrobců a výrobky firma Preciosa .
Ozdobou neformální části recepce byla bezesporu obdivovaná přehlídka bižuterie Preciosa představená předními barmskými modelkami a Miss Myanmar.
Skvělou přátelskou atmosféru podpořilo menu rozšířené o hovězí guláš, moravské klobásky, řízky, bramborový salát, vepřovou pečeni se zelím, hovězí vývar s játrovými knedlíčky, jablečný štrůdl a medovník připravené dle českých receptů, podpořené Plzeňským Prazdrojem, Budějovickým Budvarem a moravskými víny.