english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: GK Toronto
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Violoncellový koncert Tomáše Jamníka v Torontu

V neděli 23. dubna uspořádal Generální konzulát v Torontu koncert k 30. výročí samostatné České republiky. 

Společně s MUDr. Krajným, který tradičně organizuje koncerty klasické hudby pod názvem Nokturna ve městě, pozval GK vynikajícího violoncellistu Tomáše Jamníka, jeho ženu Evu, skvělou houslistku, studentku virtuosa Ivana Ženatého, a výbornou americkou klavíristku Isabel Keleti.

Publikum přivítala konzulka Šárka Ponroy Vamberová, připomněla úspěchy a rozvoj Česka za posledních 30 let, zdůraznila vysokou úroveň národní kultury a umělců, kteří se prosazují i na světové scéně.

Jedním z nich je i mladý violoncellistaTomáš Jamník, jenž v současné době pobývá v New Yorku na Fulbrigtově stipendiu, a který se osvědčil nejen jako výborný interpret a dramaturg programu, ale společně s Isabel byli i moderátory večera, když zajímavě uváděli jednotlivé skladby.

Posluchači si tak mohli vychutnat náročná díla skutečných velikánů české klasiky: Janáčka, Dvořáka, Smetanu, Martinů i Suka. Překvapení přinesla současná skladba Marka Ivanoviče. Kanadskou premiéru měla nedávno nalezena skladba Romance Bohuslava Martinů.

Do kostela sv. Václava dorazilo více než 60 hostů, a to nejen z tradiční krajanské komunity.


 

Galerie


Koncert Tomáše Jamníka