Návštěva města Susaki v prefektuře Kóči
18.02.2019 / 10:15 | Aktualizováno: 21.02.2019 / 08:05
Město, které hostí české olympijské sportovce připravující se na LOH 2020, zažilo další českou návštěvu. Šéfkuchař Velvyslanectví České republiky v Tokiu, pan Pavel Karpíšek, vedl v Susaki kurz vaření.
Šíření dobrého jména České republiky je možné různými způsoby. Mezi ty obzvlášť příjemné patří vedle hudebního a výtvarného umění i umění kulinářské. Jídlo sbližuje a díky vjemům snadno překonává jazykovou bariéru. Ve dnech 12. – 14. 2. 2019 přivítal v Susaki starosta města, pan Kousaku Kusunose, a jeho náměstek, pan Koji Yokobatake, šéfkuchaře českého velvyslanectví pana Pavla Karpíška a tlumočnici paní Sarii Murakami. Nejednalo se zdaleka o prvního českého návštěvníka, neboť právě v Susaki se nachází tréninkové centrum českých olympijských reprezentantů v kanoistice, mezi které patří i sourozenci Fuksovi. Město nechalo pro sportovce vystavět nové bungalovy a loděnici a dalšími možnými prostředky se snaží zajistit co nejlepší podmínky pro přípravu na LOH 2020 v Tokiu. Sportovní zázemí si návštěvníci mohli prohlédnout za doprovodu pana Norihisa Kataty, zástupce ředitele Oddělení podpory projektů města Susaki.
Místní obyvatelé, kteří projevili zájem seznámit se s českou kuchyní, se mohli přihlásit do jednodenního kurzu vaření a vyzkoušet si přípravu české bramboračky, zbojnického závitku s rýží, bramboráků a jablečného závinu. Pozitivní ohlasy na celou akci nás ujistili o tom, že se podařilo ještě více upevnit zdejší vynikající česko-japonské vztahy. Reportáž z této události odvysílala Kochi TV ještě tentýž podvečer, což jen potvrzuje, jakou váhu zde celé akci přikládají. Záznam z televizních zpráv můžete shlédnout zde: https://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20190214-00010001-kutvv-l39
Cílem zastupitelského úřadu je podobný scénář znovu zopakovat, na kurz přizvat také japonské odborníky, kteří se starají o stravu českých sportovců v tréninkovém centru v Susaki a sdílet s nimi poznatky českých nutričních poradců pečujících o naše šampiony v České republice.
Hostitelé na oplátku seznámili šéfkuchaře s lokálními potravinářskými produkty, jakými jsou například sojová omáčka s juzu (nahořklý citrusový plod), med nebo rybí pochutiny. Společně také navštívili místní nožířství, které se pyšní dlouholetou tradicí a mistr nožíř si zde vyrábí svou vlastní ocel.
Fotografie z kurzu vaření a z tréninkového centra v Susaki si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.