Velký návrat českého piva do Uzbekistánu
31.10.2025 / 07:12
Historický Samarkand se pomalu stává uzbeckým centrem pivní kultury. Kromě toho, že ve městě místní i turisté míří do “pivní uličky” s nemalým výběrem zlatavého moku, nově si mohou vychutnat i pivo přímo od českého sládka. Do restaurace Ikrom Brewery dodala minipivovar česká skupina Czech Brewmasters. Slavnostního otevření se zúčastnil i český velvyslanec v Uzbekistánu Lubomír Frebort.
Kvalitu piva zaručuje český sládek. V Samarkandu působí už půl roku, zůstat by měl ještě další rok a půl. “Výroba piva je poměrně hodně složitá,” uvedl majitel společnosti Jiří Karlík. Suroviny do země dováží, získat pivovarské návyky ale není snadné a vzdělání v této oblasti chybí i zdejším potravinářům. “Proto je pro restauraci cennější a hodnotnější mít tu sládka,” dodal Karlík.
Sám procestoval téměř všechny minipivovary, které jsou v Uzbekistánu. Výroba piva v nich bývá řešena z jeho pohledu špatně - postupy jsou zjednodušené a procesu nepomáhají ani levné technologie, které místní používají. Proto věří tomu, že v tomto odvětví je pole pro Čechy otevřené. Uzbeci navíc mají rádi jak skvělé jídlo, tak právě i pivo. Přestože vyznávají islám, velká část z nich nemá zcela ortodoxní přístup.
V restauraci Ikrom Brewery se primárně čepuje klasický světlý ležák českého typu a návštěvníci si k němu mohou dát třeba i šašlik. Protože klasické české pivo bývá poměrně hořké, čeští znalci chuť piva čepovaného v Samarkandu trochu uzpůsobili místním, aby ji dokázali lépe přijmout. Oblibu si získal i tmavý ležák, který se v Uzbekistánu moc často nevyrábí. Vaří se také piva, která jsou nyní populární ve světě - pšeničné pivo nebo svrchně kvašený American Pale Ale.
Spolupráce podle Karlíka probíhala vcelku dobře “Jediné, s čím byly problémy, bylo dodržování pokynů podle technické dokumentace, realizace podle plánů, dodržování termínů, systematičnost práce… ale vše nakonec dobře dopadlo,” sdělil.
Pro pivní segment může být v Uzbekistánu náročnější hlavně letní období, kdy mimo jiné dochází k častějším výpadkům elektřiny. “V létě byl problém s elektřinou, kdy se začínaly přehazovat fáze během várky. Problém je taktéž s kapacitou chlazení, neboť tak vysoké teploty potřebují předimenzování kondenzátorů. Ale vše funguje, krizové to bylo asi dva, tři dny, to byla kapacita na hraně,” uvedl Karlík.
Společnost Czech Brewmasters minulý rok oslovily uzbecké banky poté, co vláda rozhodla, že by v každém uzbeckém regionu měl být minipivovar. Projekt nakonec zaštítila Národní banka Uzbekistánu (NBU), a protože jde o státní banku, tak firma nemusela tolik řešit případná rizika, která by se mohla objevit, pokud by postupovala na vlastní pěst. Uzbeci už mají o Czech Brewmasters povědomí díky tomu, že na základě doporučení od klientů z dalších zemí dodali do země první minipivovar v roce 2022. Konkrétně ho instalovali v Khmelnov Beer Restaurant v rezortu Silk Road rovněž v Samarkandu. Tento minipivovar už ale nyní žije svým životem. Další spolupráci v Uzbekistánu se Czech Brewmasters nebrání. V budoucnu by mohli dodat pivní technologie třeba i do hlavního města Taškentu.
Pivní trh se v Uzbekistánu vyvíjí. Přispívá k tomu i rostoucí turismus, více možností a také proměňující se životní styl místní mladé generace, která dává přednost nápojům s nižším obsahem alkoholu například před v postsovětském prostoru výrazně rozšířenou vodkou. Rozšiřující se pivní segment tak nabízí příležitosti pro české exportéry. Kromě “pivní ulice” a restaurace s českým pivem v Samarkandu se rozšiřuje i nabídka lokálních piv v Taškentu - příkladem jsou rostoucí sítě restaurací Hammersmith, Beerkovich nebo Pelikan. V červenci uplynulého roku se v hlavním městě konal také pivní festival. Konzumaci může pomoci i po většinu roku převládající slunečné a teplé počasí. Co se týče negativ, pivovarníkům práci komplikují například časté výpadky elektřiny a některé ze zákonů, které omezují reklamu na alkoholické nápoje v zemi.
Připravil: Mgr. Matyáš Bukovanský, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Taškentu


