português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Consulado Geral da República Tcheca
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Koncertní turné sopranistky Nikoly Uramové v Brazílii

Na oslavu výročí Roku české hudby v Brazílii zorganizoval generální konzulát koncertní turné Nikoly Uramové. Česká sopranistka se představila v období od 2. do 11. dubna dohromady v pěti městech a čtyřech brazilských státech. Dvě vystoupení konala v hlavním městě státu Minas Gerais v Belo Horizonte za účasti symfonického orchestru a lyrického sboru. V Sao Joao Nepomuceno, Nova Petropolis, Curitibě a Sao Paulu pak koncerty probíhaly formou pěveckých recitálů. Programy všech koncertů se téměř výhradně skládaly ze skladeb českých autorů, B. Smetany, L. Janáčka a A. Dvořáka včetně árií z oper Jenůfa, Prodaná nevěsta či Rusalka. U příležitosti návštěvy ministra Lipavského v Sao Paulu dne 10. dubna pak Nikola Uramová krátce  vystoupila v rámci setkání krajanů s českým zaminirem.

Vrcholem turné pak byl koncert „Symfonického orchestru a Lyrického sboru státu Minas Gerais“ za účasti české zpěvačky uspořádaný ve spolupráci se státním sekretariátem pro kulturu. Tento koncert  věnovaný českým autorům a nazvaný symbolicky „Minha terra (Má vlast)“ v  téměř zaplněném sále divadla Grande Teatro Cemig shlédlo dne 3. dubna více než 1 000 platících diváků, zástupci ministerstva zahraničí Brazílie, sekretariátu pro kulturu státu Minas Gerais, krajanů aj. hosté. V rámci programu koncertu zazněla díla a skladby českých skladatelů jako např. Vltava z cyklu Má vlast od B. Smetany, Te Deum Op. 3 (Dvořák), árie z oper Hubička, Prodaná nevěsta (Smetana), Její pastorkyňa (Janáček), Jakobín či Rusalka (Dvořák). Koncert se odehrál pod taktovkou renomovaného dirigenta Claudia Cruze hostujícího ze Sao Paula.  

U příležitosti turné byla taktéž inaugurována výstava Národního muzea „Slavní čeští skladatelé“ kompletně přeložená do brazilské portugalštiny včetně vložených videí (prostřednictvím QR kódů), a kterou měli diváci možnost navštívit v Belo Horizonte a v Sao Paulu.

Koncert v Městském muzeu v Sao Joao Nepomuceno, jež je partnerským městem českého Nepomuku, využil generální konzulát k předání diplomů oceněným účastníků mezinárodní dětské výstavy Lidice. Konzul V. Dolista předal taktéž přítomným zástupcům radnice a sekretariátu pro kulturu města zdravici  místostarosty Nepomuku p. Motejzíka. a upomínkové předměty.

Pěvecké recitály v Nova Petropolis a Curitibě se shodně konaly v kostelích s výbornou akustikou. Jako doprovod bylo zvoleno piano nebo piano a housle. V Nova Petropolis a Curitibě koncerty finančně podpořily a organizačně zajistily tamější krajanské spolky. V Nova Petropolis byl koncert českou krajanskou organizací využit k uspořádání sbírky potravin.

V Sao Paulu Nikola Uramová vystoupila v kostele Igreja da Paz za doprovodu přední brazilské pianistky Karin Uzum. Koncertu se zúčastnilo na 100 diváků a vedle propagace české klasické hudby generální konzulát akci využil k uspořádání sbírky potravin ve prospěch dětského domova v Carapicuiba v Sao Paulu. Po skončení koncertu měli nadšení diváci možnost ochutnat originální plzeňské pivo Pilsener Urquell a prohlédnout si výstavu o slavných českých skladatelích. Česká sopranistka v Sao Paulu taktéž ozdobila program recepce na počest návštěvy ministra zahraničí Lipavského na generálním konzulátu, kde za doprovodu krajanského hudebního uskupení „Pramen“ zapěla českou hymnu.

Ohlasy v médiích a zájem veřejnosti o projekt na sociálních sítích předčily naše očekávání. Koncertní turné české zpěvačky N. Uramové důstojně připomnělo významná výročí velikánů české klasické hudby a přispělo ke zvýšení povědomí o české hudební tradici v Brazílii. Na organizačním a finančním zajištění turné se kromě generálního konzulátu, podílely taktéž krajanské spolky v Nova Petropolis a Curitibě, honorární konzuláty v Belo Horizonte a v Porto Alegre a partnerské instituce v místě (radnice a státní sekretariáty) a v ČR.

Děkujeme všem našim partnerům, institucím a jednotlivcům, kteří se na zajištění turné podíleli.

Galerie


Turné Nikoly Uramové v Brazílii