
Zemědělství a potravinářský průmysl v Mexiku – příležitost pro české firmy?
02.05.2018 / 21:30 | Aktualizováno: 16.12.2020 / 20:17
Zemědělství a potravinářský průmysl v Mexiku v posledním období zažívají výrobní a exportní boom. Hlavním vývozním trhem zůstávají USA, ale zároveň se aktivně hledají noví partneři. I přes aktuální pozitivní bilanci tyto sektory čelí několika výzvám, a to především v podobě špatné bezpečnostní situace a technologického zaostávání. Právě v modernizaci a inovacích existují příležitosti pro české firmy.
Mexiko patří na mezinárodním poli mezi jednu z velmocí v zemědělsko-potravinářském oboru (12. místo v produkci a 10. místo ve vývozu) a v posledních letech zažívá tento sektor boom (růst o 3,3 % v roce 2017). Hlavními tahouny exportu jsou mexické zemědělsko-potravinářské „klenoty“, mezi něž patří pivo, avokádo, rajčata, tequila a bobulovité plody.
Budoucí výzvy a příležitosti pro zapojení ČR
Možnost zapojení českých firem do mexického potravinářského průmyslu a zemědělství vyvstává v souvislosti s budoucími výzvami, kterým toto odvětví čelí. V Mapě oborových příležitostí je ostatně tento sektor uveden jako jeden z prioritních. Šanci prosadit by měly především české technologie, které by mohly přispět k modernizaci a posílení zemědělské a potravinářské produkce. Až 80 % techniky a strojů používaných v zemědělském a potravinářském průmyslu je v současné době vyráběno v zahraničí. K snížení tohoto čísla se Mexiko v budoucím období bude snažit podpořit domácí výrobu, které však moderní technologie schází. Mexický venkov představuje příležitost i pro firmy zaměřující se na obnovitelné zdroje energie, jelikož v průběhu rozšiřování obhospodařované půdy bude nutné zapojit i oblasti, které v současné době mohou trpět nedostatkem elektrické energie či nedostatečným propojením. Šanci mají i společnosti pracující s vodohospodářskými technologiemi, protože řada oblastí má potíže s nedostatkem srážek a zhoršující se dostupností vodních zdrojů.
Zemědělsko-potravinářský atlas
Přehlednou publikaci o mexickém zemědělství a potravinářském průmyslu nazvanou Zemědělsko-potravinářský atlas (Atlas Agroalimentario) každoročně připravuje SIAP (Zemědělská a rybářská informační služba). Tento materiál přehledně zpracovává statistické informace o nejdůležitějších mexických produktech (vývoj za poslední roky, geografická lokace pěstování a produkce, podíl jednotlivých měsíců na výrobě a vývozu atd.), přináší populárně naučné segmenty odhalující historii a důležitost některých plodin a produktů či poskytuje doplňující informace o situaci zemědělství v zemi. Publikace vydaná v roce 2017 je v plném znění dostupná online. Anglickou verzi lze najít na stránkách Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera a španělskou tamtéž.
V přiloženém dokumentu je možné dozvědět se více o stavu mexického zemědělství, jeho vývozních „klenotech“ či výzvách, které by mohly představovat příležitost pro zapojení českých firem.
Autoři: Pavel Šára, asistent, Eva Tadlíková, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Mexiku