na_celou_sirku
Foto: Jødisk Kulturfestival

Účast České republiky na jubilejním 10. Židovském kulturním festivalu 2021 v Kodani

První akcí ZÚ Kodaň po větším rozvolnění místních proti-pandemických opatření byl kulturně-kulinářský workshop na každoročním, letos již 10. jubilejním Židovském kulturním festivalu. Českou republiku na přání organizátorů reprezentoval kuchař Michal Hromas, který v rámci své degustační dílny, jež proběhla 3. června od 17 do 18.30 hod., ohromil nejen účastníky setkání, ale předčil očekávání i u samotných organizátorů.

Michal Hromas se věnuje etnické kuchyni, vaří tradiční regionální jídla z Blízkého východu, Středomoří, Balkánu atd. Při přípravě pokrmů čerpá ze svých nespočtných cest do zahraničí a používá pouze čerstvou bio zeleninu. Ve světle nejnovějších trendů světové gastronomie vaří na venkovním ohništi.

Pro festival si připravil kulinářský workshop s ochutnávkou podle sefardské říkanky Siete modos de guisar la berenjena/Sedm způsobů, jak připravit lilek. Sedm slok říkanky/písničky (k poslechu také zde) znamená sedm vynikajících pokrmů z lilku, ke každému chodu měl kuchař vtipný komentář a 80 hostů festivalu si mohlo vychutnat sedm degustačních lilkových chodů s výkladem a hudbou. Spolupráce s košer kuchyní na kodaňské židovské obci byla vynikající a do náročné organizace, přípravy a distribuce specialit byla zapojena velká část velvyslanectví.

Neměli jste možnost se workshopu zúčastnit? Nevadí, atmosféru setkání i výběr pokrmů si můžete připomenout v naší galerii.

Galerie


Kulinářský workshop - Michal Hromas na 10. Židovském kulturním festivalu v Kodani - 3. 6. 2021