česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo X logo

O umění kuchařském

Unikátní výstavu, která návštěvníkům přibližuje, jak se kdysi vařilo v Evropě, si je možné do 1. 6. 2025 prohlédnout v prostorách Českého domu v Bratislavě a od 10. 6. do 30. 8. 2025 v prostorách Městské knihovny v Piešťanech. Výstava je zároveň připomínkou 240. výročí narození a 180. výročí úmrtí průkopnice kuchařské literatury Magdaleny Dobromily Rettigové.

Kuchařky a kulinářské knihy nejsou jen sbírkou receptů, ale jsou důležitým pramenem poznání kulturních a sociálních dějin. Nejenže zaznamenávaly recepty, ale často sloužily jako průvodci společenského chování a kulturních zvyků. Jak uvádí ředitelka Vědecké knihovny v Olomouci Iveta Ťulpíková, jsou odrazem kulturních hodnot a proměn životního stylu. Z čeho a jak se vařilo vypovídá o tom, zda byly časy hojné či chudé, i jak se měnil životní styl napříč stoletími.

Právě z knižního fondu Vědecké knihovny v Olomouci je vytvořena výstava představující nejzajímavější kulinářské knihy. Návštěvníci se mohou seznámit s nejstarší českou tištěnou kuchařkou nazvanou Kuchařství od alchymisty Bavora Rodovského z Hustiřan z r. 1591, kuchařkou průkopnice naší kuchařské literatury Magdaleny Dobromily Rettigové s názvem Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské, či se například dozvědět, jak se před staletími stravovali příslušníci vyšších vrstev v Itálii. Více informací o výstavě připravené CzechTourism Slovensko ve spolupráci s Českým centrem Bratislava a Vědeckou knihovnou v Olomouci lze nalézt na webu visitczechia.com:

https://www.visitczechia.com/sk-sk/b2b/slovakia/press-and-media/press-releases/2025/p-sk-o-umeni-kucharskem