česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Volby do Evropského parlamentu 2024

V České republice se volby do Evropského parlamentu uskuteční v pátek 7. června a v sobotu 8. června 2024. Volební místnosti budou v pátek 7. června otevřeny od 14:00 hod. do 22:00 hod. a v sobotu 8. června od 8:00 hod. do 14:00 hod.

POZOR! V těchto volbách nelze volit na Velvyslanectví a pokud chcete volit v ČR a jste zapsáni v seznamu voličů v Singapuru, je třeba si nechat vystavit voličský průkaz!

Update 25. 4. 2024: Vylosovaná čísla jednotlivých stran uvedena níže v příloze.

Kde a jak volit?

Pro volby do Evropského parlamentu tvoří státní území České republiky jeden volební obvod a za Českou republiku bude v roce 2024 zvoleno 21 poslanců.

Státní občan České republiky může hlasovat pro kandidáty uvedené na kandidátních listinách zaregistrovaných v České republice pouze na území ČR. Volič se tedy v tomto případě musí ve dnech voleb nacházet na území České republiky.

Na zastupitelských úřadech ČR v zahraničí hlasovat nelze. Korespondenční hlasování zákon o volbách do Evropského parlamentu v současné době neumožňuje. Volič hlasuje osobně a zastoupení není přípustné.

Voliči zapsaní do zvláštního seznamu voličů vedeného na Velvyslanectví ČR v Singapuru se mohou hlasování v ČR zúčastnit, pokud budou mít vydaný voličský průkaz. S voličským průkazem může volič hlasovat v jakémkoliv volebním okrsku na území ČR.

Informace o způsobu a podmínkách hlasování ve volbách do Evropského parlamentu je zveřejněna na webové stránce Ministerstva vnitra ČR.

Jaká čísla byla pro jednotlivé strany vylosována se dozvíte v souboru přiloženém níže.

Jak zažádat o voličský průkaz?

Podání může být volnou formou, doporučujeme však vyplnit následující formulář žádost o vydání voličského průkazu (DOCX, 29 KB) . V žádosti je třeba uvést, pro jaké volby a pro jaké kolo těchto voleb se má voličský průkaz vystavit.  Dále je třeba dodat originál či úředně ověřenou kopii následujících dokladů:

  1. k prokázání totožnosti – platný cestovní doklad nebo platný občanský průkaz
  2. k prokázání pobytu –  potvrzení o pobytu v územním obvodu Velvyslanectví (ideálně identifikační průkazka Singapuru, ale může jít i o další typy dokladů, nebo při jejich neexistenci i nájemní smlouva na jméno žadatele/ky)
  3. k prokázání občanství ČR – platný cestovní doklad ČR, nebo platný občanský průkaz ČR (tyto doklady jsou současně i dokladem totožnosti) nebo jeden z těchto dokladů: osvědčení o státním občanství ČR (ne starší 1 roku), listina o nabytí nebo udělení státního občanství České republiky (ne starší 1 roku).

Žádost o vydání voličského průkazu v listinné podobě musí být našemu zastupitelskému úřadu doručena poštou nejpozději do 31. května 2024případně předána osobně nejpozději do 5. června 2024 do 16:00. Vydání voličského průkazu se provádí bez poplatku.

Písemné podání může být zaslané:

  • - poštou v listinné podobě, opatřené úředně ověřeným podpisem voliče,
  • - v elektronické podobě, prostřednictvím datové schránky.

Voličský průkaz je možné vyzvednout osobně, nebo si jej nechat zaslat na určenou adresu. Voličský průkaz však můžeme voliči předat, příp. zaslat poštou nejdříve ve čtvrtek 23. května 2024.

Mám se zapsat do seznamu voličů na Velvyslanectví?

Upozorňujeme, že pro tyto volby je možné předat nebo doručit písemnou žádost o zápis do zvláštního seznamu voličů do 28. dubna 2024. To však má praktický smysl jen v případě osob, které na území ČR nemají trvalý pobyt a nejsou tedy zapsány do stálých seznamů voličů na území ČR.

přílohy

EP volby - vylosovaná čísla stran 191 KB PDF (Acrobat dokument) 25.4.2024