česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (c) 2023, Velvyslanectví ČR v Singapuru
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Degustace českého vína v Singapuru

Dvě degustace českého vína proběhly 14. listopadu 2023 v Artyzen Hotel a Praelum Wine Bistro. Jedenáct českých vinařství představilo na 50 různých vín za přítomnosti zástupců vinařství B\V, LAHOFER a Milan Nestarec. Obě akce přilákaly publikum z řad sommelierů, distributorů i zástupců různých vinných podniků.

Dopolední prezentace vína (masterclass) v nově otevřeném butikovém hotelu Artyzen byla zahájena projevem velvyslankyně Froňkové, která mimo jiné hovořila o dlouhé tradici výroby vína v Česku. První zmínky o pěstování vína jsou staré více než dva tisíce let a tradici založili Keltové či Římané v oblasti Jižní Moravy. Za vlády Karla IV. došlo k dalšímu rozvoji a tomuto období se proto říká Zlatý věk. V jižní oblasti Moravy se dodnes vyrábí až 96% veškerého českého vína. Zajímavostí je, že tímto místem prochází 49. rovnoběžka, která rovněž protíná oblast Champagne ve Francii.

Hlavní část akce patřila panu Ying Hsien Tan/-ovi, který je jeden ze tří sommelierů s titulem Master of Wine v Singapuru. Ying Hsien Tan představil jednotlivé odrůdy a vína spolu s vinařstvími. Uvedl, že mezi nejznámější odrůdy vína pěstovaného u nás patří Veltlínské zelené, Ryzlink, Frankovka a Rulandské šedé, přičemž vyzdvihl místní odrůdu Pálava jakožto unikátní místní odrůdu. Jedenáct vinařství s 15 víny pak poskytlo zajímavý průřez českou produkcí – jednalo se o malá i větší vinařství, produkující jak spíše tradičními, tak i naturálními metodami. Místní účastníci velmi ocenili, že dvě vinařství vyslala do Singapuru své zástupce (B/V Vinařství a LAHOFER) a další bylo zastoupeno místním reprezentantem (Milan Nestarec).

Odpolední volná degustace se uskutečnila v Praelum Wine Bistro, které je hojně využíváno jak sommeliery tak i obchodníky pro ochutnávky tradičních i nových vín. Opět bylo prezentováno celkem 11 vinařství, tentokrát se však ochutnávalo více než 50 různých vín, která zaslali či přivezli jejich zástupci.

Obou akcí se zúčastnilo více než padesát specialistů z řad distributorů, degustátorů a zástupců různých vinných podniků v Singapuru. Návštěvníky české víno zjevně zaujalo a Velvyslanectví pevně věří, že akce povede k navázání spolupráce mezi českými a singapurskými firmami.

Akce byla financována z fondů Ministerstva zemědělství ČR a podpořilo ji Národní vinařské centrum a společnost SKLO.

Autoři: Eliška Juřinová, stážistka Velvyslanectví, Petr Manoušek, ekonomický diplomat Velvyslanectví

Galerie


Czech Wine Tasting