česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Povedená před-premiéra české hry Bílá nemoc v Karáčí v urdštině

Dne 24. října 2023 proběhla před-premiéra hry Bílá nemoc od Karla Čapka, jehož se zúčastnili zástupci Velvyslanectví České republiky v Pákistánu spolu s honorárním konzulátem ČR v Karáčí. Před-premiéru mohli rovněž spatřit rodinní příslušníci a přátelé všech zúčastněných, jakož i další významní hosté.

Karel Čapek, renomovaný český dramatik, napsal „Bílou nemoc“ v roce 1937 jako ostrou satiru proti fašistickým diktaturám. V centru děje stojí nejmenovaný evropský stát, vzdáleně připomínající nacistické Německo, kde pod vedením kancléře zuří přípravy na globální válku. V tomto represivním prostředí propukne smrtelná epidemie, jež si vyžádá tisíce obětí, od vojáků po dělníky. Uprostřed této krize vzniká naděje díky neznámému lékaři, který objeví lék, ale klade radikální podmínku – ukončení všech válek. Tento návrh je pro stát, jehož ideologie je postavena na válce, nepřijatelný. Karel Čapek, srdcem humanista, zkoumal duši své doby a zapojil se do boje za demokracii a proti mnichovské dohodě z roku 1938.

Režisérka Meher Jaffri, prezidentka společnosti Bodhicitta Works, přichází s moderní a experimentální adaptací „Bílé nemoci“. Toto ztvárnění v urdštině čerpá inspiraci od dramaturgických velikánů, jako jsou Antonin Artaud, Bertolt Brecht a Jerzy Grotowski. Změna paradigmat obsahuje prvky realismu, absurdity a surrealistického divadla s cílem přinést divákům intenzivní zážitek a nutkání čelit problémům současné společnosti.

Srdečně vás zveme na premiéru představení tohoto uměleckého díla v Arts Council v Karáčí 22. listopadu, a následně denně do 26. listopadu 2023 máte jedinečnou příležitost se stát součástí tohoto divadelního zážitku na nejvyšší úrovni.

 

Bílá nemoc

Bílá nemoc