česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ ISLA
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

'Metaverse Bodies' Očima Alžběty Jungrové na Festivalu Digitálního Umění v Láhauru

Na proběhnuvším Festivalu digitálního umění v Láhauru (12.-15. října 2023) se „digitálně“ představila česká fotografka Alžběta Jungrová. Její díla, rezonující s tématem festivalu „Metaverse Bodies“, zkoumá, jak digitální sféra přetváří vnímání své identity. Velvyslanectví ČR v Islámábádu se na akci podílelo jako jeden ze sponzorů z uskupení EUNIC Pákistán, čímž posílilo česko-pákistánské kulturní vazby a podpořilo globální výměnu kreativních nápadů.

Festival digitálního umění v Láhauru, který se konal od 12. do 15. října 2023, posloužil jako platforma pro digitální kreativitu, na níž se sešli umělci ze 14 zemí. Mezi nimi byla i česká fotografka Alžběta Jungrová, jejíž díla ladila s tématem festivalu „Metaverse Bodies“, zkoumajícím vývoj identity v digitálních sférách.

Umělci, designéři a nadšenci měli prostor pro diskuse po prezentacích svých děl v rámci konceptu metaverze, jež vyznačuje kolektivní virtuální sdílený prostor. Alžběta Jungrová se se svým vhledem skrz svá díla ponořila do tohoto transformačního tématu, zachycujíc podstatu toho, jak metaverze přetváří naše vnímání sebe sama a společnosti. Metaverze nabízí sféru, kde jsou hranice sebe sama jak rozšířeny, tak předefinovány, a dílo Alžběty tuto dualitu detailně ukazuje.

Skrze její objektiv můžeme pochopit, že v metaverzu se naše identita neomezuje pouze na naši fyzickou podobu. Vyvíjejí se v proměnlivé, mnohostranné konstrukty, které procházejí různými virtuálními doménami, přijímají různé osobnosti a zapojují se do inovativních interakcí. Taková metamorfóza identity, jak ji osvětluje Alžbětina práce, odráží širší společenský posun, kdy digitální interakce mění naše chápání sebe sama a komunity.

České velvyslanectví v Islámábádu se na akci hrdě podílelo svým sponzorstvím jako jeden z členů klastru EUNIC Pakistan, čímž posílilo kulturní a umělecké vazby mezi Českou republikou a Pákistánem.

Práci Alžběty Jungrové si můžete prohlédnout na jejím Instagramu @jungrovaalzbeta či webových stránkách a její díla vystavená na festivalu v galerii přiložené k tomuto článku.

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ

AJ