english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Volby do Evropského parlamentu 2024 - pouze na území ČR

Tento článek informuje o podmínkách a možnostech českého voliče volit v České republice ve dnech 7. a 8. června 2024.

Volby do Evropského parlamentu se konají jednou za 5 let, přičemž na základě rozhodnutí Evropské rady ze dne 22. 9. 2023 bude mít Evropský parlament pro volební období 2024 až 2029 celkem 720 poslanců. ČR bude zastupovat 21 poslanců. Volby do Evropského parlamentu se konají ve všech 27 členských státech Evropské unie.

Nejbližší volby do Evropského parlamentu se budou na území České republiky konat ve dnech 7. a 8. června 2024. Formálně byl termín voleb vyhlášen uveřejněním rozhodnutí prezidenta republiky o vyhlášení voleb ve Sbírce zákonů, ze dne 26. ledna 2024.

 

Český občan, který žije v zahraničí a chce volit v České republice

Volby do Evropského parlamentu se v České republice konají v termínu 7. a 8. června 2024. V pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

Ve volbách do Evropského parlamentu nemohou voliči hlasovat na zastupitelských úřadech České republiky.

V případě, že chcete volit české kandidáty ve volbách do Evropského parlamentu, musíte se k volbám dostavit v České republice.

Pokud jste zapsáni ve zvláštním seznamu voličů na zastupitelském úřadě ČR v zahraničí, můžete požádat o voličský průkaz a na základě vydaného voličského průkazu hlasovat v kterémkoliv okrsku na území České republiky. Pokud nejste zapsáni a žijete v Austrálii nebo na Novém Zélandu, o zápis do zvláštního seznamu voličů můžete požádat již nyní, a to na konzulárním oddělení v Canbeře nebo prostřednictvím Generálního konzulátu České republiky v Sydney – bude nutno prokázat svou totožnost (český pas či občanský průkaz). Máte-li dotazy, prosím napište na: Canberra.Consulate@mzv.gov.cz .

V případě, že se neplánujete zapsat na zvláštní seznam voličů vedeném na Velvyslanectví České republiky v Canbeře (např. z důvodu krátkodobého, např. měsíčního pobytu) nebo na Generáním konzhulátu ČR v Sydney a chcete-li se voleb zúčastnit, musíte se dostavit do České republiky do obce, kde máte trvalé bydliště. V této obci jste zapsáni v seznamu voličů. Adresu volební místnosti a další potřebné informace zveřejní obec nejpozději 15 dnů přede dnem voleb způsobem v místě obvyklým. 

Volič musí ve volební místnosti prokázat svou totožnost a státní občanství. Občan ČR tak učiní platným občanským průkazem, platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky anebo cestovním průkazem.

Podrobné informace ke způsobu hlasování ve volbách do Evropského parlamentu v ČR zde Volby do Evropského parlamentu - Volby (mvcr.cz)

 

V příloze níže najdete důležité informace pro občany České republiky, kteří žijí v zahraničí, týkající se podmínek hlasování ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2024.

přílohy

Informace pro občany ČR žijící v zahraničí 1 MB PDF (Acrobat dokument) 3.4.2024

ŽÁDOST O ZÁPIS DO ZVLÁŠTNÍHO SEZNAMU VOLIČŮ 37 KB DOCX (FILE_TYPE_DOCX) 3.4.2024